Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Öppnar café – där anställda har Downs syndrom

Krögaren Lars Nyström i Malmö har en son med Downs syndrom. Nu tänker han starta ett café dedikerat honom. Där kommer alla som jobbar har någon form av funktionsnedsättning, skriver Sydsvenskan.

När Malmökrögaren Lars Nyström såg ett videoklipp om Bitty & Beau’s Coffee Shop i North Carolina i USA blev han berörd. Klippet handlar om ett föräldrapar som har fyra barn, varav de två yngsta heter Bitty och Beau och har Downs syndrom. Nu har föräldrarna startat kaféet Bitty & Beau’s Coffee Shop där det bara jobbar personer med funktionsnedsättningar.

– Först grät jag en skvätt sedan tänkte jag ”det där ska jag också göra”.

Lars Nyström har en son vid namn August, 17 år, som också har Downs syndrom.

– Det här stället blir dedikerat honom och får därför namnet Augusts No Stress Surf Café.

”Mycket kärlek och surftema”

Lars har varit krögare i många år, både i Sverige och utomlands. Den senaste tiden funderat över vad han kan göra för August och andra personer med funktionsnedsättningar som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Jag vill anställa runt 10–15 personer med olika funktionsnedsättningar. Det kommer att bli en skön stämning, mycket kärlek och surftema. August är en beach-kille och jag vindsurfar så det passar bra.

Nu har Lars kommit så långt att lokalen är klar. Men öppningen sker inte förrän i september. Först ska han hitta personal.

– Det är arbetsförmedlingen som kommer pin-pointa personer som de tror skulle passa in. Sedan kommer jag vara med i mötet med personerna. Går det här bra så hoppas jag att det kan fungera lite som en sluss, säger han och fortsätter:

– Bostadsrättsföreningen i huset tillåter inte tillagning av varm mat, så det kommer serveras pajer, kakor, bullar och grillade mackor. Med tanke på vilka som kommer jobba där kommer det bli Malmös skönaste café.

Vad säger August om den här idén?

– Han har nog inte förstått det ännu. Men när allt är klart och han står där och serverar kaffe och ser att allt handlar om honom. Då, då tror jag att han kommer bli glad.

Följ Goda nyheter på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.