Svenska hjältar

Nathalie mördades av sin expojkvän – 16 år gammal

Blev starten på ungdomsprojekt mot droger

Av: 

Annika Sohlander

SVENSKA HJÄLTAR

SUNDSVALL. Nathalie Rönnqvist var 16 år när hon mördades av en kontrollerande pojkvän som använt anabola steroider.

Tragedin blev startskottet för dåvarande gym-ägaren Annelie Nordins ställningstagande mot droger.

– När jag kom tillbaka och började träna efter Nathalies död så bubblade Annelie av en massa idéer. Hennes engagemang och glädje har betytt jättemycket, säger mamman, Jane Rönnqvist.

Annelie Nordin ägde ett stort gym i Sundsvall när hon lärde känna Jane Rönnqvist.

– Hon gick dit och tränade regelbundet och vi brukade prata lite ibland, säger Annelie Nordin.

En dag sa Jane att hon oroade sig för sin dotter Nathalie som då gick i åttonde klass. 

– Nathalie slutade med fotbollen och började umgås med andra kompisar än de tidigare. Det var mycket festande och hon började skolka från skolan, berättar Jane Rönnqvist.

Han kontrollerade Nathalie

Mitt i den perioden fick Nathalie komma och praoa på Annelies gym.

– Vi stod och skar lite frukt tillsammans och pratade. Då tänkte jag mest att det var en väldigt söt och lite tyst tjej, en typisk tonåring, säger Annelie.

När Nathalie blev ihop med en två år äldre kille i det nya gänget, drog paret sig undan från de andra, för att vara själva. 

Jane Rönnqvists dotter Nathalie var 16 år när hon mördades av sin före detta pojkvän som använde anabola steroider. Det fick Jane och vännen Annelie Nordin att engagera sig i kampen mot droger.

– Nathalie blev lugnare och han fick henne att gå tillbaka till skolan så i början kände jag mig lättad, säger Jane.

Paret hängde ihop i två år och förlovade sig. Men med tiden märkte mamman att allt inte var bra i förhållandet. Pojkvännen var kontrollerande och började bestämma över Nathalie.

Bland annat hade dottern shoppat nya fina kläder, som hon sedan aldrig använde. 

– Jag frågade varför och hon sa att han inte ville det eftersom han var svartsjuk och inte ville att någon annan skulle se henne, säger Jane.

I stället gick hon klädd i stora, bylsiga kläder, ofta pojkvännens tröjor.

Bröt med pojkvännen

Till slut tog Nathalie mod till sig och bröt förhållandet. Hon var glad och lättad och ville börja ett nytt liv.

Första steget blev att börja träna, hos Annelie Nordin.

– Hon gick på sju pass med body combat under nästan två veckor, sedan hände det ofattbara, säger hon.

En fest i början av september, kort efter uppbrottet, fick ett fruktansvärt slut när den före detta pojkvännen plötsligt dök upp för att hämta henne med bilen.

Han hade sagt att hon inte skulle gå på festen, att det var ”över hans döda kropp”.

Nathalie lämnade sin väska och annat kvar i festlokalen. Hon skulle ju snart komma tillbaka. Men det blev aldrig så.

– Han måste ju ha bestämt sig för att hon inte skulle få leva redan när de satte sig i bilen, varför har man annars en kniv med sig?, säger Jane.

Ströps och knivhöggs

Nathalie ströps och knivhöggs till döds. Hon var försvunnen i flera dagar innan hennes kropp hittades nergrävd i trakterna kring Hudiksvall.

Precis som många andra blev Annelie Nordin väldigt chockad över det som hänt.

När Nathalies mamma Jane kom tillbaka för att träna något år senare, gick Annelie själv igenom sitt livs svåraste kris. Hon hade skilt sig och sålt sitt gym.

– Men när jag såg Jane, som hade förlorat ett barn, komma in i salen så fick jag en påminnelse om att jag måste skärpa mig ,och nästan som en uppenbarelse – jag ville göra något, säger Annelie Nordin.

Nathalies pojkvän hade använt anabola steroider, något Annelie ofta stött på i gymvärlden.

– Tanken att göra något mot det hade funnits jättelänge men efter det som hände Nathalie blev det en ny start, säger hon.

Hon bestämde sig för att göra något positivt mot droger, inklusive dopning, där minnet av Nathalie skulle stå i centrum.

– I början tänkte jag mig kanske en insamlingsbössa på disken men så småningom växte tankarna på en gala fram. Det blev till ”Framtidsgalan” där framtiden och de unga är i centrum och där behållningen ska gå till kampen mot droger, säger Annelie Nordin.

Enas i kampen mot droger

Första året, 2005, blev hockeystjärnorna Henrik Zetterberg och Fredrik Modin – som växt upp i samma samhälle som Nathalie – ambassadörer. Träningsprofilen Blossom Tainton som Annelie träffat i träningssammanhang blev konferencier.

På tre år samlade de in 90 000 kronor till Nathaliefonden som startades av Nathalies föräldrar. Dessutom skänktes 75 000 till Idrottsförbundet.

Sedan dess har Annelie varje år arrangerat välgörenhetsgalan, förutom fyra år då Annelie fick heltidsanställning med ungdomar på Engelska skolan. Dessutom blev hon mamma igen till Ellie, i dag 4 år.

– När jag hade varit mammaledig så var det en spice-epidemi i Sundsvall och jag insåg att arbetet jag startat med Framtidsgalan och kampen mot droger tyvärr var viktigare än någonsin, säger Annelie Nordin.

Tanken med galan är att alla ska trivas och förenas i kampen mot droger och omsorg om de unga. Därför står inte bara artister på scenen utan också politiker, poliser, barn, idrottsprofiler och funktionshindrade.

Nathalies mamma är hedersgäst

Annelie är en idéspruta och har alltid flera projekt på gång, både på sidan och i det ordinarie arbetet på Engelska skolan i Sundsvall.

Oavsett vad hon gör så är filosofin att lyfta unga människor, de som riskerar att hamna i droger. 

– Pekpinnar och statistik är bra på sitt sätt men hos unga går det nog ofta in genom ena örat och ut genom det andra. Jag tror att om man får en positiv boost från grunden så blir det lättare att ta hand om sig själv och att ta de tuffa besluten, säger Annelie. 

Hedersgäst och den första som bjuds in till Framtidsgalan varje år är Nathalies mamma Jane. För att ingen ska glömma ursprunget till galan visas en stor bild på Nathalie i slutet av varje show till tonerna av Jill Johnssons specialskrivna låt, ”Nathalie”.

För Jane Rönnqvist har det varit fint att hennes dotter hedras.

– Det har betytt jättemycket. Annelie är en eldsjäl som brinner hela hon. Hon har så mycket bra idéer och vill så otroligt mycket för ungdomar och det känns helt rätt, kan man rädda en enda ung människa från droger så är det värt det, säger hon.

15 år sedan mordet

I höst är det 15 år sedan Nathalies liv tog slut.

Då kommer Annelie som vanligt att ordna en gala där bland andra dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson, redan är bokad.

Jane kommer alltid att leva med sorgen över dottern även om hon tidigt bestämde sig för att försöka gå vidare i livet utan bitterhet. I dag skulle Nathalie vara 32 år.

– I början tänkte jag på allt jag skulle missa, hennes student, barn, annat i livet. Men i dag är jag tacksam och faktiskt glad för att jag fick de här 16,5 åren med henne, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Olivias pappa söp ihjäl sig – nu vill hon hjälpa barn till missbrukare

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Sundsvall

Missbruk

Barn & unga

Alkohol

Svenska hjältar

AB Voice