Årets Livräddare

Kommunalrådets fiskargäng räddade man ur isvak

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

I helgen var Surahammars kommunalråd Chris Marlowe (S) ute med sina fiskarkompisar för att pimpla på sjön Åmänningen utanför Fagersta.

Då hördes på avstånd ett rop på hjälp.

– Vi förstod direkt vad det var och började springa. Det var över en kilometer till olycksplatsen, berättar Chris.

I flera år har Chris Marlowe som är rörmokare och kommunalråd i Surahammar tävlat i pimpling. Nu i coronatider anordnar han och kamraterna små tävlingar för sig själva och i söndags var de några stycken som hade samlats för att pimpla på Åmänningen.

– Det är ett jättestort område. Jag, min 13-årige son och två kamrater gick ungefär en kilometer ut från land.

På avstånd såg de två andra fiskare som var längre ut.

– De var ungefär en kilometer längre ut. Det är svårbedömt men där kan det finnas dålig is för det är strömt och det var högt vattenflöde.

Normalt sett brukar Chris sluta fiska vid 13-tiden men i dag bestämde de sig för att sitta en timme längre.

– Det var ungefär en kvart kvar så vi hörde ett skrik. Vi förstod direkt vad det var. Det enda vi såg var två svarta prickar.

Tommy Keijser, Chris Marlowe och Mika Mustonen räddade i söndags en man från att drunkna. De fick springa över en kilometer. ”Jag skrek flera gånger att vi var på väg. Jag tror att det är viktigt att man ger personen hopp”, säger Chris.

Svag is

Hela gänget började springa mot platsen men Chris sa åt sin 13-årige son att stanna. Tillsammans med kamraterna Tommy Keijser och Mika Mustonen satte han fart mot olycksplatsen.

Det var tungt att springa med mycket kläder på sig och de var tvungna att springa i zickzack runt vindbrunnar där isen är tunnare och svagare.

– Vi sprang allt vi kunde. Ingen av oss är i speciellt bra form och det var frustrerade. Vi sprang och sprang och såg att han kom upp en bit men sen åkte tillbaka ner. Jag skrek flera gånger att vi var på väg. Jag tror att det är viktigt att man ger personen hopp, att man förstår att hjälpen kommer.

Chris kom fram först och såg en man i 35-årsåldern som låg i vaken.

– Jag kröp ut direkt som jag lärt mig. Jag har tittat på många Youtubefilmer om hur man ska göra när man hamnar i vattnet så det gick på rutin.

Nära mannen i vaken låg hans kamrat på mage på isen med en borr utsträckt mellan sig och vännen.

När Chris var ungefär halvvägs mellan den bra isen och vaken som mannen låg i, hade Tommy och Mika kommit fram till platsen med.

– Mika kastade repet till mig och jag kastade det vidare till mannen i vattnet. Det var svårt att få upp honom för han orkade inte. Han var helt slut.

Chris och hans vänner pimplar ofta. Den här helgen räddade de ett liv. Mannen var svårt nerkyld när de till slut fick upp honom. ”Han kunde inte gå själv”, berättar Chris.

Kunde inte gå

De två första gångerna som Chris, Tommy och Mika försökte dra upp mannen gick det inte. Isen gick sönder och Chris fick instruera mannen hur han skulle göra för att hjälpa till att komma upp.

– Till slut fick vi upp honom och jag sa ”du får rulla till säker is”.

Under tiden hade ytterligare en fiskare kommit till platsen med en spark. Med gemensamma krafter lyfte de mannen till sparken.

– Han kunde inte gå. Han var så svårt nerkyld att han inte kunde stå upp själv. Men vi fick honom på sparken så vi kunde ta honom in till land.

När de kom in till land kom ambulansen. Även mannens kamrat som legat en längre tid på isen i vatten var blöt och nerkyld och behövde hjälp.

– Men jag har hört nu att båda männen är hemma och det var kul att höra.

Chris konstaterar att man måste vara försiktig om man ska ge sig ut på isen och menar att det inte räcker med att ha isdubbar.

– Det är en falsk säkerhet. Om du inte är rutinerad spelar det ingen roll om du är gammal eller ung, vältränad eller otränad. Du behöver veta hur du tar dig upp ur en vak om du hamnar i vattnet.

Sjön Åmänningen utanför Fagersta är Västmanlands största sjö efter Mälaren och Hjälmaren och är på 2 260 hektar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska du göra om du trillar genom isen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Svenska hjältar

Fiske

Fagersta

Fiskar

Drunkningsolyckor

Surahammar