Årets djurhjälte

Hjältehunden Ace satte dit våldtäktsmannen: ”Tog 30 sekunder”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Han hjälpte till med att hitta kvarlevorna efter Kim Wall.

Och han hjälpte till i jakten på gärningsmannen efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Nu hyllas labradoren Ace för sina insatser i jakten på mannen som misstänks för två våldtäkter i Täby och Uppsala.

Ace är en gul jaktlabrador som är tränad att söka efter blod, sperma och lik. Han är matglad och oerhört förtjust i tennisbollar, berättar husse Lars-Göran Eriksson.
Ace är en gul jaktlabrador som är tränad att söka efter blod, sperma och lik. Han är matglad och oerhört förtjust i tennisbollar, berättar husse Lars-Göran Eriksson.

– Vi är ute på ungefär 300 jobb om året, berättar husse Lars-Göran Eriksson som är hundförare i region Stockholm.

Han vet inte exakt hur många fall där Aces insatser har lett till en fällande dom, men det kan röra sig om hundratals fall.

I fallet med den misstänkte våldtäktsmannen som slog till i Täby och Uppsala, blev Lars-Göran och Ace kallade till brottsplatsen i Täby för att säkra spår. Senare kunde en man gripas och anhållas efter att ha erkänt för sin hustru.

– Målsägande hade lämnat en mycket bra beskrivning av platsen så den stämde exakt med de uppgifter hon lämnat. Det underlättade ju jobbet. Det första vi gjorde var att söka efter sperma. Det tog inte lång tid, efter ungefär 30 sekunder upp utefter en stig så markerade hunden. Vi sökte flera gånger och samtliga gånger markerade Ace på samma ställe.

”Det händer faktiskt att folk kommer fram och frågar ”är inte det där Ace”. De har ingen aning om vem jag är”, säger Lars-Göran Eriksson och skrattar.

En riktig kändis

Ace är en gul jaktlabrador och egentligen heter han Stenbury Yellow Sage of Shadowdale. Han är tränad att söka efter blod, sperma och lik.

Hur visar Ace när han hittat exempelvis blod?

– Han lägger sig ner på marken och luktar på den fläcken, så tittar han på mig och luktar på fläcken, tittar på mig och luktar på fläcken. Och så ligger han kvar där.

Efter ett väl utfört arbete blir Ace belönad med hjälp av en klicker. Det är en belöningssignal som talar om att han gjorde rätt och belöningen är på väg. I Aces fall är det tennisbollar som gäller.

Tre prover togs på stället Ace markerade i fallet med våldtäkten i Täby och de skickades till Nationellt forensiskt centrum.

– Då fick vi träff på en våldtäkt i Uppsala och därigenom visste vi att det rörde sig om samma gärningsman för det är ju inte så att en man går omkring dräller sperma omkring sig.

Ace är en både känd och prisad hund. Bland annat har han blivit utsedd till Årets polishund 2018.

– Det händer faktiskt att folk kommer fram och frågar ”är inte det där Ace”. De har ingen aning om vem jag är, säger Lars-Göran och skrattar.

Själv tycker han dock att det kanske görs lite för mycket väsen av dem.

– För min del är det inte så fantastiskt för det finns många andra gör samma jobb som jag gör. Ace är en av många hundar, en i mängden. Sen har han haft lite flyt och blivit kallad till en del mer uppmärksammade fall.

Snart går Lars-Göran i pension och det gör även Ace som fyller åtta år i år. ”Båda min hundar är så pass gamla att jag får dem i gåva av staten”, berättar Lars-Göran.

Dags för pension snart

Ace är inte den enda hunden som Lars-Göran har.

– Jag har även en brandsökhund som heter Tosca Warrior Soul som är en beauceron. Hon är tränad att söka efter brandfarliga vätskor.

Men snart kommer både Lars-Göran och hans hundar gå i pension.

– Om en månad tar jag livslång semester och hundarna med. De är så pass gamla att jag får dem i gåva av staten. Hade de varit yngre hade de blivit omplacerade men när de är så pass gamla är det inte rättvist mot den som får hunden, för det kan vara svårt att få det att fungera bra.

Ska du träna Ace att bli kantarellhund då?

– Nej, han kommer få fortsätta att söka efter det han är tränad att hitta. Jag kommer ta en liten droppe av mitt eget blod genom ett stick i fingret och låta honom söka efter det sedan. Och samma med Tosca. Vi kommer göra sök några gånger i veckan, även om de inte längre gör det i tjänsten.

Fakta / Ace

  • Fullständigt namn: Stenbury Yellow Sage of Shadowdale ”Ace”
  • Ålder: Fyller åtta år i år.
  • Aktuell: Hittade spår efter våldtäktsmannen i ett fall i Täby, vilket ledde till att man kunde koppla samman det med ett fall i Uppsala.
  • Familj: Husse Lars-Göran Eriksson med familj samt hunden Tosca Warrior Soul.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjältehunden Sia kliver in när samhället sviker: ”Är min assistent”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets djurhjälte

Svenska hjältar

Kim Wall

Hundar

Våldtäkt

Täby

Uppsala