Hanna blockerade vägen med sin bil

avFrasse Levinsson

Skyddade offer för trafikolycka

Foto: Privat.
Hanna Nilsson blockerade vägen med sin budbil.

På vägen låg en man som kraschat med sin motorcykel.

När andra bilister fortsatte köra förbi fick Hanna Nilsson nog och blockerade vägen med sin budbil.

– Vi budbilsförare står ofta i vägen, men den här gången var det i alla fall för en god sak, säger hon.

Hanna Nilsson kommer från Farsta och jobbar som budbilsförare. På en körning hon hade nyligen bestämde hon sig för att ta lokalvägen sista biten i stället för att fortsätta på motorvägen. Snart efter att hon kom in på vägen förstod hon att något inte stod rätt till.

– Det stod två personer mitt på vägen. Framför dem låg en person på rygg. Det var uppenbart att det skett en olycka, säger hon.

Hanna började prata med de två personerna som stannat för olyckan och de berättade att de ringt ambulans men att de hade haft svårt att förklara var de var någonstans eftersom de själva inte visste exakt.

– Det var rätt otäckt eftersom personens motorcykel stod 25 meter längre bort och hans saker låg slängda över vägen och åkern.

Motoryckelföraren var vid medvetande men klagade på nacksmärtor. Därför vågade de inte flytta på honom.

”Blev förbannad”

Efter lite krångel lyckades de förmedla sin position för larmcentralen. Men det skulle dröja en stund innan ambulansen kom fram. Under tiden växte Hannas frustration över att andra bilister fortsatte köra förbi.

– Det kom bilar från båda håll och de flesta rullade förbi trots att personen låg mitt i vägbanan. Till slut kom det en fullastad buss som bara hade sin tidtabell på hjärnan som också valde att passera.

Då fick Hanna nog. Hon satte sig i sin budbil och ställde den tvärsöver vägen.

– Jag blev förbannad. Det var en väldigt farlig situation. Dels för att personen låg där och dels för att motorcykeln låg mitt i vägen. Man var tvungen att sicksacka för att komma förbi den och det är farligt.

Till slut kom ambulans och räddningstjänst fram. Då fick Hanna beröm för sin insats.

– De tyckte att det var bra att jag stod där som en liten propp. Jag kommer alltid att bära med mig deras beröm. Vi budbilsförare står ofta i vägen, men den här gången var det i alla fall för en god sak.

”Tror han klarade sig”

Hur det gick med motorcyklisten vet Hanna inte.

– Ingen aning men han var vaken och fullt klar, mirakulöst nog. Så jag tror absolut att han klarade sig.

Efteråt berättade hon om händelsen på Facebook.

– Syftet med inlägget var att jag ville säga att jag tycker att man ska köra lokalvägar om man kan. Det kan finnas djur och människor som ligger där och lider onödigt länge för att ingen hittar dem, säger Hanna Nilsson.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM