PRESENTERAS AV

Borlänge sist ut – nästa år kör vi igen

avJenny Agö, Liisa Aus

Lektion 5: om missbruk och att våga berätta

Foto: BJÖRN LINDAHL
finalen Borlänge blir det sista stoppet för Svenska Hjältars turné. ”Det blir ett spännande slut”, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Sista stoppet för i år på Svenska Hjältars skol­turné blev en storsatsning med tre tidigare hjältar: Therése, Isak och Kristian.

– Det kan inte bli annat än ett spännande slut, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin på plats i Borlänge.

Tillsammans med de tidigare hjältarna och niondeklassare från tre Borlängeskolor diskuterade Helin och vår konferencier Mark Levengood veckans viktiga ­tema: missbruk och att våga berätta.

Vid tiotiden på måndagsmorgonen började publiken strömma in i salen. Hjältarna Kristian Kabelacs och Therése Eriksson satt längst fram och pratade. Den tredje hjälten, Isak Hardo, hämtade kaffe.

– Jag är lite nervös. Igen.

Även superhjältar har rampfeber.

Står upp och skriker

– Nä, nu sätter vi igång, säger Mark Levengood och kliver upp på scenen.

– Det kan vara så att ni filmas någon gång under den här timmen. Så vi vill inte se några sura dalmasar och dalkullar – får jag se ert största leende.

Och så log alla niondeklassare.

Men det var inte slut där. Mark bad hela publiken att stå upp och skrika allt de kan. Det är lite annorlunda på skolturnén.

En stund senare är det alldeles tyst i salen. Vi har just visat axplock från Svenska Hjältar genom åren, och det är väldigt starka filmer.

Turnén fortsätter

Sedan äntrade Aftonbladets chefredaktör och vd Jan Helin scenen för att berätta om turnén.

– När man är 16 år är man som mest öppen. Det är då man vågar diskutera de stora frågorna om rätt och fel. När man blir äldre så blir man stelare, säger han.

Och lovar att vi fortsätter turnén nästa år.

– Svenska Hjältar är vårt sätt att visa på det goda. En kvällstidning ska vara fräck och skriva om det avvikande, men vi måste också lyfta fram det goda. Och skolturnén är ett sätt att träffa våra läsare.

Svenska Hjältars förebild 2007, Kristian Kabelacs, blev mobbad på sin skola för att han gick ut och berättade att han var homosexuell. Hans klasskamrater slog honom och frös ut honom – och lärarna blundade. Till slut fick Kristian nog, anmälde skolan – och fick rätt.

”Alla är modiga”

I dag stod han på scenen i Borlänge för att berätta hur livet blivit efteråt.

– De som mobbar förstår inte att det sitter i hela livet. Det har varit tufft, men det är viktigt att göra någonting, säger Kristian.

Han går fortfarande i terapi för att bearbeta allt som hänt.

– Man kan fundera på vad som händer när man säger ”din djävla bög” till någon? Varför vill man någon så illa?

Men Kristian tror att allt går att ändra.

– Alla är modiga, men man måste hitta modet inom sig. Man kan få hjälp, men man måste våga fråga.

”Folk överallt”

Därefter visades filmen med vår tidigare hjälte Isak Hardo. Han räddade en liten flicka från att bli strypt av en drogpåverkad kvinna mitt i centrala Stockholm.

Alldeles själv, med alla vuxna som bara stod och tittade på, lyckades Isak lossa kvinnans händer runt flickans hals.

Mark Levengood frågar publiken: Hur skulle ni göra? Alla skruvar på sig. Dels kanske man inte vet, sedan är det inte säkert att man reagerar som man tänkt när det verkligen gäller.

Isak själv försöker förklara.

– Jag vet inte hur det gick till. Eftersom ingen annan gjorde något, så sprang jag dit. Nästa gång kommer jag dock vara mer förberedd.

Mark tipsar om att det kan vara bra att träna på jobbiga situationer.

– Ni kan väl bygga upp en miljö med massor av farliga stationen i gympasalen. Och så går ni in där och får några sekunder på er att bestämma hur ni ska reagera.

Lärarna i salen tittar på varandra. Det var ju en...ny idé.

Tog mod till sig

En av hjältarna på plats i Borlänge vet hur det känns att bära på mörka hemligheter. Therese Eriksson växte upp med en missbrukande och psykiskt sjuk mamma. Hon trodde, precis som de flesta unga i samma situation, att hon var ensam i världen om detta. Hon skämdes. Hon försökte hålla en fin fasad utåt, men inuti var det kaos.

– När jag var 11 år förstod jag att mamma inte var som andra mammor. Hon var alkoholist.

Therese led i det tysta. Länge. Men på gymnasiet träffade hon en klasskompis som hade samma problem. Tillsammans beslutade de sig för att göra något.

– Så vi startade föreningen Maskrosbarn. Här kan man få hjälp och stöd. Vi har alla varit med om samma sak och vet hur jobbigt det kan vara.

Mamman dog

Det har gått fyra år sedan Therese stod på Cirkus scen och tog emot priset som Svenska Hjältars förebild. Hennes mamma dog i somras.

Hon får en varm applåd av publiken i Borlänge.

– Det är viktigt att berätta för någon. Vem som helst. Hos oss kan man vara anonym – och det är många som vill.

Efter uppträdandena på scenen omringades Jan Helin av elever som ville prata journalistik.

Tackar för i år

En av eleverna från Maserskolan, Jacob Jansson, tycker att det är bra att diskutera de frågor Svenska Hjältar tar upp på turnén.

– Ofta tänker man att det är någon annan som ska göra något, och så gör man ingenting själv.

Med de orden tackar vi för i år och förbereder oss nu för galan den 21 december. Missa inte den!

Vill du att vi ska komma till er skola under våren? Håll utkik! Vi kommer att vilja veta varför vi ska besöka just er.