Tilde, 13, klämdes fast med huvudet mellan träd – nära kvävas

Tilde flög ner för stupet på skidorna.

Hon fastnade med huvudet mellan trädstammar, förlorade medvetandet och höll på att kvävas av spännet på sin hjälm.

Då agerade kompisen Saga och förbipasserande Marcus handlingskraftigt.

Runt klockan 14 i lördags kom vännerna Tilde Jenssen, 13, och Saga Hoffner, 12, båda hemmahörande i Oviken utanför Östersund, fram till Katrinabacken i Klövsjö.

Tjejerna var glada och såg fram emot en dag fylld av skidåkning.

– Min mamma, mina två syskon och mammas kille var också med. De höll till i barnbacken, så jag och Saga åkte upp med liften själva, säger Tilde.

När duon hade ungefär 700 meter kvar till backens slut under dagens första åk blev underlaget plötsligt isigt och brant.

Tilde, som åkte en bit framför Saga, förlorade kontrollen över skidorna. Hon gled mot ett plastnät som skiljde slalombacken från ett stup.

– Jag plogade med skidorna för att stanna, men det hände ingenting, säger Tilde.

Det sista hon minns är att hon åkte in i plastnätet. Sedan är allting svart för henne.

Tilde Jenssen och Saga Hoffner är vänner. Saga räddade Tildes liv i lördags.
Tilde Jenssen och Saga Hoffner är vänner. Saga räddade Tildes liv i lördags.

Saga såg att Tilde åkte in i nätet och for framåt med överkroppen. Tilde slog som en volt och försvann ner för stupet.

Saga skyndade sig fram till nätet. Hon såg att kompisen satt helt stilla, med nästan hela kroppen täckt av snö, intill några träd ungefär sex meter ner i stupet.

– Jag knäppte av mig skidorna och ropade på Tilde, men fick inget svar. Från mitt håll såg det ut som att hon log. Jag vet att att Tilde är en skojfrisk person så jag tänkte att hon skämtade först, säger Saga.

Då hörde hon kvidande ljud från Tilde. Det lät som att Tilde inte fick luft.

Samtidigt som Saga kröp under plastnätet och skulle ta sig ner till kompisen åkte en vuxen man, Marcus Kurn, förbi på skidor.

Hon ropade till Marcus: ”Hjälp! Min kompis har ramlat och skadat sig!”

– Jag hasade ner för stupet på sidan. Marcus tog sig också ner, säger Saga.

”Jag tänkte att hon kommer dö nu”

Väl framme konstaterade de att Tilde var medvetslös. Hennes hjälmbeklädda huvud hade kilats fast mellan två trädstammar.

Till en början sade Saga och Marcus till varandra att de skulle låta Tilde vara. De ville vänta in skidpatrullen för att inte riskera att skada hennes rygg och nacke.

Men snabbt blev de varse att Tilde höll på att strypas ihjäl av hjälmens spänne. Eftersom hjälmen var fastkilad i träden och hennes kropp tyngde ner halsen mot spännet blockerades luftvägarna.

– Det såg otäckt ut. En skida satt fast högt uppe i trädet. Jag förstod att det var illa och jag var orolig för att hon kanske hade brutit armar och ben, säger Marcus.

Saga trodde det värsta.

– Jag tänkte att hon kommer dö nu. Men han knäppte av henne hjälmen snabbt så att hon fick luft. Han satt bredvid henne och höll huvudet stilla, säger hon.

Tilde spydde och hostade. Hon pendlade mellan att vara medvetslös och vaken.

Saga ringde till 112. Samtidigt ropade Marcus till en familj som var i närheten att de skulle säga till skidpatrullen att komma.

– Snabbt var det många på plats. Ett helt gäng grävde fram henne ur snön och lade henne på en bår som hon surrades fast på. Vi var många som hjälpte till att dra upp henne till backen med rep, säger Marcus.

Bilden visar hur skidpatrullen kämpade med att få upp Tilde från stupet.
Bilden visar hur skidpatrullen kämpade med att få upp Tilde från stupet.

Tilde kördes ner för backen fastspänd på båren som drogs efter en snöskoter. Hon fick morfin i sjukstugan längst ner i backen. Efter fem minuter kom ambulansen.

– Jag kördes till Östersunds sjukhus. Egentligen är det 1,5 timme till sjukhuset från Katrinabacken. Vi åkte med blåljusen på och var där på 45 minuter, säger Tilde.

Läkarna undersökte henne noga och misstänkte att hon hade brutit nacken, ryggen och flera andra ben i kroppen. Men det visade sig att hon klarat sig mirakulöst bra.

– Jag hade bara fått en hjärnskakning. Jag fick stanna på sjukhuset till i måndags, berättar Tilde.

”Tacksam över att ha en sådan bra vän”

Hon har varit hemma från skolan den här veckan men ska gå dit på måndag. Hon mår efter omständigheterna bra, med undantag för blåmärken och att hon mellan varven blir yr.

Tilde är tacksam för Sagas insats.

– Jag tycker att det var svinbra gjort. Om hon inte åkt skidor med mig och sett olyckan hade ingen sett mig. Hon var snabb och gjorde exakt som man ska direkt. Jag är tacksam över att ha en sådan bra vän.

Hon menar att Saga räddade hennes liv.

– Utan Saga hade jag inte levt idag. Vi har kommit fram till att jag inte fick någon luft på ungefär två minuter, på grund av hjälmen som satt fast i trädet. Jag hade inte klarat mig så mycket längre, säger Tilde.

Saga och Marcus är glada över att Tilde mår bra.

– Jag blev otroligt lättad när jag fick veta att hon skulle klara sig så bra. Jag tänkte att hon skulle bryta massa ben och aldrig mer kunna rida, säger Saga.

– Jag gjorde bara vad jag räknar med att alla andra också skulle göra, säger Marcus.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.