Lata Råttan får ut äldre på promenad – med smart knep

Publicerad 2022-11-24

Råttan sprider glädje på särskilda boenden och inom socialpsykiatrin.

Genom att låta sig skjutsas runt i rullatorer motiverar han till promenader.

– Råttan får människor att känna sig utvalda. De känner att han verkligen vill vara hos dem, säger terapihundföraren Annelie.

Annlie Hultin är terapihundsförare och arbetsterapeut på Härnösands kommun. För åtta år sedan skaffade hon hunden Råttan, som är en blandning mellan japansk spets, dvärgpinscher och chihuahua.

– När jag skaffade honom var tanken att han skulle jobba med mig. Men man kan aldrig vara säker. Det kan visa sig att det inte är hundens grej att jobba. Det är terapihundförarens uppgift att se det i så fall. Hundarna har ju inget fackförbund, säger Annelie.

Råttan gjorde ett lämplighetstest och utbildade sig till både skolhund och terapihund tillsammans med Annelie på Hundens hus i Sundsvall. Därefter gjorde duon praktik och vid drygt två års ålder var Råttan redo att börja jobba på riktigt. Det visade sig snabbt att Råttan tyckte om sitt yrke.

– Råttans syften är bland annat att skapa meningsfullhet och livskvalitet åt de vi träffar. Även att minska beteendemässiga symptom vid demens och att motivera till rörelse, säger Annelie.

Hunden Råttan och terapihundföraren Annelie Hultin.

Råttan är lat och smart

Idag arbetar Råttan och Annelie två till tre dagar tillsammans. Dels med äldre personer på särskilda boenden, dels med något yngre personer inom socialpsykiatrin.

Han har många arbetsuppgifter. Till exempel får personer som har svårt att klä på sig och därför behöver träna armarna kasta ärtpåsar till Råttan. Personer som inte har lust att gå ut på promenad kan lockas om Råttan är med.

– Det bästa han vet är att sitta i rullatorkorgen och det brukar han visa genom att krafsa. Patienten brukar säga ”Jag tror han vill åka”. Det är Råttan som bjuder in till det vi ska göra, säger Annelie.

Är Råttan lite lat eftersom han vill åka i korgen istället för att gå själv?

– Latsmart. Han får personer till att promenera. Han är en väldigt klok hund.

Om en människa upplever vanföreställningar och är svår att nå för mänsklig personal kan Råttan snabbt skapa relation. När Råttan har etablerat kontakt med personen blir den mer lättillgänglig även för mänskliga personalen.

– Det är inte så att hunden kommer och frälser hela världen. Vi jobbar tillsammans och hjälps åt med all annan personal, säger Annelie.

Hunden Råttan älskar att bli skjutsad i rullatorkorgen.

Hunden människor känna sig mindre ensamma

Hon tror att hundar är bra att ha i hennes yrke. Både för att hundar inte dömer någon och för att de är mycket närvarande i stunden.

Råttan är särskilt bra på att snabbt knyta känslomässiga band till personer han träffar.

– Många känner sig ensamma och inte sedda. Men Råttan får människor att känna sig utvalda. De känner att han verkligen vill vara hos dem.

Hur uppkom namnet Råttan?

– Han var så liten när jag köpte honom, så han rymdes i min hand. Då fick han smeknamnet Råttan. Enligt stamtavlan heter han Tyr, men jag säger alltid Råttan, säger Annelie.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 den 16 december.

Nominera din hjälte här nedan!