PRESENTERAS AV

Henrik tog fast tjuv – med en tackling

Foto: Privat/TT
SVENSKA HJÄLTAR

I lördags ertappades en tjuv på en gata i Kumla.

Men han kom inte undan så lätt när Henrik Loodh och hans grannar gav sig ut på tjuvjakt.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Under lördagsförmiddagen när Henrik satt och tittade på Formel 1, kom grannen Anders förbi och berättade att han hade haft inbrott i sitt garage.

– Han byggde på sin trapp och när han gick till garaget så stod en tjuv där med båtmotorn i famnen. Anders skrek på honom och tjuven traskade iväg.

Anders hade fortsatt bygga på sin trapp men rätt som det var såg han tjuven igen, den här gången på andra sidan gatan med en stulen tv under armen. Det visade sig att tjuven varit vid flera hus och samlat ihop saker i högar, men så fort någon fick syn på honom försvann han.

Henrik och Anders ringde polisen men där hade de ingen patrull att skicka. I stället samlades ett gäng grannar för att själva leta rätt på tjuven.

När Henrik tog ett varv på sin tomt för att se om någonting var stulet såg han att mannen låg i en buske i trädgården.

– Han hade en gul plastpåse med sig så det var lätt att se honom. Men jag låtsades som ingenting och gick ner på gatan och berättade att tjuven låg på min tomt.

Grannarna bestämde sig för att omringa tjuven.

– Jag och en granne gömde oss bakom min pool, medan de andra gick från ett annat håll. Men tjuven såg dem och började springa.

Henrik reagerade snabbt och sprang allt var han hade för att komma ikapp.

– Jag fick en bra tackling och fick tag på honom. Sedan kom resten av grannarna och hjälpte till att hålla fast honom.

”Jag bara skakade”

Henrik och hans grannar ringde polisen ännu en gång. De kom direkt.

– Vi band tjuven med buntband. Han var stark som fasiken eftersom han var påtänd, men tre minuter senare kom polisen. När de hade tagit hand om honom stod jag bara och skakade. Grannarna var förvånade över hur snabb jag var.

Poliser berömde Henrik och de andra för deras mod och förde iväg mannen till polishuset i Örebro. Under tiden tog andra poliser upp vittnesmål och gjorde undersökningar i Henriks trädgård och i en stulen bil som mannen parkerat på gatan.

Mannen anhölls av åklagare under lördagskvällen. Han är misstänkt för diverse stölder och för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Han hade bilnycklar till en stulen bil på sig, säger Jan Matèrne, vakthavande befäl vid polisen i Örebro till Nerikes Allehanda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kumla

Trädgård

Inbrott