Tidningsbudet Joshua sprang rakt in rökfyllda huset

Larmade boende på Tredje långgatan i Göteborg

Uppdaterad 2022-01-27 | Publicerad 2022-01-21

Tidningsbudet Joshua Obad agerade omedelbart när han hörde rop på hjälp.
Han sprang in i det brinnande flerfamiljshuset för att väcka de boende.
– Jag kunde se utifrån att det var släckt i alla lägenheter, alla låg och sov, säger Joshua Obad.

Tidigt på morgonen torsdagen den 13 januari var Joshua Obad ute på jobb som vanligt. Han är tidningsbud och har jobbat i området kring Järntorget i Göteborg i fem år.

Den här morgonen tog han en annorlunda runda än den han vanligtvis brukar göra. Han hann dela ut tidningar och post i några trappuppgångar när han hörde rop.

– När man är ute vid fyratiden, tidigt på morgonen, möter man ofta människor som behöver hjälp. Den här morgonen var det en kvinna som jag hörde skrika men hon ropade inte efter hjälp utan det var ganska lågt, säger Joshua Obad.

Han fortsatte att dela ut tidningar och post men bestämde sig sen för att titta efter vad det var.

– När jag kom ut ur porten och tittade uppåt såg jag att det stod en dam på balkongen och att det kom ut brandrök. Jag sprang direkt in i porten och upp till lägenheten där hon bor.

Joshua Obad arbetar som tidningsbud.

Bankade på dörrarna

Trapphuset var redan rökfyllt, berättar Joshua Obad. Han försökte banka på dörren för att få kvinnan att öppna.

– Men hon var på balkongen så hon hörde inte.

Joshua sprang ner igen och mötte sin kollega Gabriel utanför. Han bad kollegan ringa till 112 medan han själv försökte väcka de som bodde i trappuppgången.

– I damens lägenhet var det stor brand med lågor och rök men jag kunde se utifrån att det var släckt i alla andra lägenheter. Alla låg och sov och det var mycket rök, säger Joshua Obad.

Han började banka på dörrar för att varna människor, våning för våning, vilket Göteborgs-Posten var först att berätta om.

– Det tog tid för det är åtta dörrar på första våningen, sen nio på andra. Jag var tvungen att banka flera gånger och ropa att det brinner.

Grannarna vaknade och kom ut en efter en. Joshua berättar att han kom tillbaka ner till porten ungefär samtidigt som räddningstjänsten anlände. Då var ytterligare ett trapphus rökfyllt av branden.

– Jag sa till brandmännen att jag har nycklar så att de kan komma in och att jag vet precis vilken lägenhet det brinner i.

”En hjälteinsats”

Joshua släppte in räddningstjänsten med tidningsbudsnycklarna och följde med dem upp till lägenheten.

– Det var skönt när de kom. De var väldigt snabba också med att placera stegbilen så att de kunde komma upp till balkongen. Elden spred sig snabbt, säger Joshua Obad.

Frida Odinge var en av de boende i trapphuset som Joshua Obad hjälpte.

– Vi sov med öppet fönster så vi hade vaknat av att det luktade brandrök men det var först när han bankade på vår dörr som vi förstod att vi måste ut, säger Frida Odinge.

Hon har hört att många grannar vaknat först när Joshua larmade.

– Flera som bor närmare lägenheten där det brann hade inte vaknat av röken utan först när han bankade på dörren. Han gjorde verkligen en hjälteinsats, säger Frida Odinge

Svenska hjältar har varit i kontakt med flera boende i fastigheten som vill hylla Joshua Obad för hans insats.

– Han är en hjälte och jag är evigt tacksam för Joshua, säger Syrsa Korneliusson som bor i huset.

Joshua Obad har jobbat i området i fem år.

Kvinnan på balkongen fördes med ambulans till sjukhus, där hon senare avled av sina skador. De andra grannarna klarade sig utan skador. När Göteborgs-Posten pratade med insatsledaren på räddningstjänsten direkt efter branden lovordade han Joshuas insats.
– Det är en väldigt fin historia. Budet bankade på alla dörrar vilket gjorde att det blev en snabb och effektiv utrymning, sa Petter Backlund till GP.

Inte första gången

För Joshua Obad var det inte första gången han ingrep.

– En gång var det en explosion utanför en port när jag var inne i trapphuset. Då var jag först att larma 112. Men ofta är det bara någon som är för full som behöver hjälp med att man ringer ambulans, säger Joshua Obad.

Han säger att det för honom är en självklarhet att alltid göra vad han kan.

– När jag jobbar har jag ögonen öppna för att se om någon omkring kan behöva min hjälp. Vem ska annars hjälpa människor ute på natten, det är bara jag och mina kollegor ute.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!