Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Hunden Hera jobbar i skolans elevhälsoteam: ”Fantastisk!”

Publicerad 2022-09-04

Mellanpudeln Hera når där människor inte kommer åt.

I tre år har hon varit en del av elevhälsoteamet på Lärjeskolan i Göteborg.

– Hera hjälper mig att fånga upp och att förebygga depressiva och ångestfyllda tillstånd hos elever, säger Natalie, psykolog på skolan.

Det är fredag förmiddag på Lärjeskolan i Hjällbo i Göteborg. På skolgården finns lekstugor, fotbollsplan, hoppborg och klätterställningar. Men det är mellanpudeln Hera som fångar elevernas uppmärksamhet. Flera barn står i kö för att få kasta boll med hunden den här förmiddagen.

– Jag tycker att alla andra skolor också ska ha hundar eller andra djur. Barnen tycker att det roligt, häftigt och coolt, säger Edina Bellani, 11, som går i klass 6B.

Hon umgås med hunden nästan varje dag i form av lek och promenader.

– Det känns lättare att gå till skolan eftersom jag vet att Hera är här. Om jag går till skolan vet jag att jag kommer att få träffa henne, säger Edina.

Edina Bellani i klass 6B tycker att alla skolor borde ha en hund.

Rektorn fick idén

Malin Orwén är rektor på Lärjeskolan. För en tid sedan fick hon idén att skaffa en social tjänstehund till arbetsplatsen. Hon tänkte att en sådan resurs skulle vara bra av flera anledningar.

– Alla som har mött djur vet vilken effekt de har. Djur kan skapa positiva känslor, öppna upp för samtal och föra människor närmare varandra i relationer, säger Malin.

År 2019 började hon leta efter en för ändamålet passande hund. Hos en uppfödare hittade hon tvååriga Hera, som då hette Claudivan’s Fashion Female.

Direkt efter att Malin skaffat Hera påbörjade de två, tillsammans med fler ur personalstyrkan, en ettårig utbildning.

– Träningen handlade om att utbilda Hera och personerna som skulle jobba runt henne. Vi lärde oss bland annat att styra och att läsa av Hera, säger Malin.

Skolpsykologen: Min bästa vän

Sedan dess är Hera en del av elevhälsoteamet och en naturlig del av skolan. Till exempel är hunden en extra resurs för kuratorn och psykologen. Bland annat genom samtalspromenader.

– Hera hjälper mig att fånga upp och att förebygga depressiva och ångestfyllda tillstånd hos elever. Det kan vara jobbigt för barn att komma till en psykolog. Det är avkopplande att vi promenerar och pratar tillsammans med Hera istället för att det ska kännas som ett förhör på ett rum, säger Natalie Wallén, psykolog på Lärjeskolan.

Hon tycker att Hera är särskilt viktig när det kommer till ”hemmasittare”, alltså elever som av olika anledningar inte vill gå till skolan. Då kan Hera fungera som motivation och stöd i form av att knacka på hemma hos eleven och sedan följa den till skolan.

– Jag tycker om Hera väldigt mycket. Hon är min bästa vän. Det är en väldigt vältränad hund, säger Natalie.

Stor tillgång på särskolan

På Lärjeskolan finns elever från förskoleklass till årskurs nio. Även grundsärskola sju till nio. Hunden finns tillgänglig för alla elever.

– Hera är en fantastisk möjlighet för hela skolan och bra för hela verksamheten, säger Karin Lindekrantz, speciallärare på Lärjeskolans grundsärskola.

Hon berättar att elever som hon jobbar med har utvecklat sin förmåga att kommunicera tack vare Hera. Barn på särskolan har lärt sig olika begrepp kopplat till hunden och pratat om empati med hunden som utgångspunkt.

– En elev började säga rätt ord i rätt sammanhang och lärde sig tolka hundens kroppsspråk. En gång när hunden hade opererats sade eleven spontant i en mening att hunden hade ett plåster på sig. Innan hade eleven inte sagt många ord alls. Språket kom igång, säger Karin.

Hera kommer åt där inte människor når

Rektor Malin tycker att skolhundens allra främsta egenskap är hennes förmåga att känna in sinnesstämningar och att anpassa sig efter dem. Hera agerar nämligen olika beroende på vilken elev hon möter. Ibland kommer hunden åt där människor inte når.

– Hera rusar aldrig på. Om någon är avvaktande går hon aldrig fram. Och om någon är väldigt på kan hon signalera att de ska lugna ner sig. Som människa kan man trampa över en gräns för att man är för ihärdig. Det gör aldrig Hera, säger Malin.

Malin Orwén är rektor på Lärjeskolan och Heras matte.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!