”Pizza man” välkomnar utanför Migrationsverket

Han kallas ”The pizza man” bland de som köar till Migrationsverket.
Några timmar varje dag har han suttit där med sin portabla pizzaugn.
– Jag hade inte väntat mig en sån här uppmärksamhet, säger Niklas Aronsson.

Utanför Migrationsverket i Sundbyberg är han känd som ”The pizza man”. Han har också blivit omskriven på Twitter. Fyra dagar den här veckan har Niklas Aronsson suttit på trottoaren med sin pizzaugn och gräddat pizza.

– Det var min fru som noterade tidigt att det var enormt mycket folk här vid Migrationsverket som köade för att registrera sig. De stod från tidig natt till eftermiddag så det behövdes något varmt tänkte vi. Och jag har en pizzaugn så jag tog hit den, säger Niklas Aronsson.

Den portabla pizzaugnen som drivs på gasol övertygade kompisen Klas honom att köpa för något år sedan. I vanliga fall brukar Niklas använda den när han bakar egna pizzor hemma på altanen. Nu gräddar han fryspizzor – för att kunna hjälpa så många som möjligt.

– Egentligen handlar det inte om att människor är hungriga. De flesta bor hos någon har jag uppfattat och får frukost där. Men det vi vill är att välkomna dem till Sverige och pizza är gott och det är härligt med varm mat när man stått ute i kylan länge, säger han.

Niklas Aronsson har gräddat pizza utanför Migrationsverket i veckan och kallas för ”The pizza man”
Niklas Aronsson har gräddat pizza utanför Migrationsverket i veckan och kallas för ”The pizza man”

En liten lapp under pizzan

Under veckan har Niklas delat ut ungefär 300 pizzor. Till nästa vecka har han beställt 1 000. På tallrikarna under pizzorna lägger han en liten lapp med ett meddelande som blir synligt först när pizzan är uppäten.

– Det står ”Välkommen till Sverige” på ukrainska på lappen. Så när man har ätit klart ser man lappen och så kanske man känner sig lite extra välkommen hit, det är vår plan, säger Niklas Aronsson.

Han är en del av den stora insats som Centrumkyrkan i Sundbyberg gör. Hans fru Malin Aronsson är pastor i församlingen och hon berättar att de nattetid lägger ut pizzaförpackningar hemma för att de ska tina och gå snabbare att grädda sen under dagen.

– Det är så roligt med pizzaungen. När han köpte den tänkte jag att det var en sån grabbgrej, och vad ska vi ha den till? Men tänk nu blev det så bra, säger Malin Aronsson.

Vid trottoaren fortsätter Niklas att grädda pizzor.

Du har börjat kallas för ”The pizza man” här. Vad tänker du kring det?

– Det är övercreddigt. Jag såg någon tweet om det där också och blev jätteglad såklart. Vi är många som gräddar nu så vi är flera. Men I like, säger Niklas Aronson.

Under varje pizza lägger Niklas en lapp där det på ukrainska står ”Välkommen till Sverige”
Under varje pizza lägger Niklas en lapp där det på ukrainska står ”Välkommen till Sverige”

”The pizza man är verkligen bäst”

En av många som kommer förbi är Ludmila, vars femåriga dotter Eva vill ha en pizza.

– Han är verkligen bäst, att han gör det för oss människor från Ukraina. Jag vill säga tack, säger hon.

Ludmila och Niklas småpratar medan de väntar på att pizzan ska bli klar. Niklas frågar om Ludmila har ett ordnat boende och Ludmila berättar att hon och dottern Eva kom till Sverige den 9 mars. De kommer från staden Vinnytsia i västra Ukraina och Ludmila säger att de nu bor hos en helt fantastisk kvinna som heter Veronika.

– Hon har hjälpt mig enormt mycket. Jag älskar Sverige. Det här är den tryggaste platsen jag och min dotter kan vara på. Jag är så oerhört tacksam.

Ludmilas familj är kvar i Ukraina, i Vinnytsia.

– Det är inte lika svårt där som i andra delar av Ukraina. Men det är många bomber och raketer och det var därför jag behövde skydda min dotter och komma hit, säger Ludmila.

Ludmilas femåriga dotter Eva har ätit en pizza hos Niklas. Hon tyckte den var god.
Ludmilas femåriga dotter Eva har ätit en pizza hos Niklas. Hon tyckte den var god.

Hon vill framför allt vara med i artikeln för att berätta hur tacksam hon är för all hjälp hon fått, och för alla frivilliga utanför Migrationsverket. Utmed trottoaren finns flera hjälporganisationer från olika kyrkor och föreningar. En duo spelar och sjunger ”Over the rainbow” för människor som väntar. Flera personer tar tacksamt emot pizza. En av dem är 11-åriga Sofia som är den som pratar bäst engelska i familjen.

– Pizzan är god, tack så mycket, säger hon.

Niklas fru Malin Aronson, pastorn från Centrumkyrkan, kommer förbi i sin neongula reflexväst. Under hela tiden Aftonbladet varit utanför Migrationsverket har hon pratat med ukrainska flyktingar och hjälpt dem till rätta. På plats finns också flera frivilliga som hjälper till att tolka.

– Det vi ser här är resultatet av det värsta människan kan göra, det ondaste, att människor tvingas fly. Samtidigt är det det vackraste jag sett i att människor går ihop och hjälper. Att det finns så mycket godhet som människor plockar fram, säger Malin Aronsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.