Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Lundy, 7, satte dit mördare i Eskilstuna

”Känner doft av bränt krut, metall och vapenolja”

Publicerad 2023-04-29

Eskilstuna är hårt drabbat av grov organiserad brottslighet.

Förra året var det här det skedde flest skjutningar per invånare.

Det var tack vare hunden Lundy som polisen fick fast en av mördarna.

Eskilstuna har flera så kallade utsatta områden, där det bor många ungdomar som deltar i gängkriminalitet. Olika gäng har olika områden och de kämpar för sin narkotikahandel.

Förra året skedde 32 skjutningar i Eskilstuna, vilket är flest i hela Sverige sett till invånarantalet.

Här arbetar schäfern Lundy tillsammans med sin hundförare – polisen Jimmy Larsson.

– Vi arbetar mot all brottslighet. Men sista tiden har det blivit mycket fokus på den grova organiserade brottsligheten, på grund av alla konflikter som finns här. Lundys arbete är ovärderligt eftersom hon gör beslag av vapen och narkotika, vilket försvårar och förstör för de kriminellas verksamhet, säger Jimmy Larsson.

Jimmy Larsson och schäfern Lundy jobbar mot organiserad brottslighet i Eskilstuna.

Stor hjälp i utredningsarbetet

Polishunden är tränad till att spåra efter människor, föremål som luktar människa, narkotika och föremål som luktar vapen.

– När hon söker efter vapen är det en kombination av bränt krut, metall och vapenolja som blir en distinkt doft som hon känner igen, säger Jimmy Larsson.

Lundy har många olika arbetsuppgifter. Till exempel söker hon efter vapen och narkotika på allmänna platser där personer som förekommer i kriminella miljöer brukar vistas. Om en misstänkt person har sprungit från en plats kan Lundy söka längs flyktvägen. Hon kan även söka i fordon och i bostäder vid husrannsakan.

Jimmy Larsson minns några tillfällen där Lundys insats varit särskilt avgörande.

I samband med mordet på Bellmansplan förra året arbetade vi. Hon hittade en påse som innehöll mordvapnet och kläder från gärningsmannen. Fyndet kunde koppla den personen som senare blev dömd för det mordet. Det hade vi aldrig hittat utan hennes hjälp.

Vid ett mord på Bellmansplan sköts en 25-årig man ihjäl med nio skott. Tack vare Lundy hittades mordvapnet med den nu dömda gärningsmannens DNA på.

– I samband med en skjutning i Årby, även den förra året, försvann gärningsmännen i okänd riktning. Vi lade väldigt många timmar på att söka efter brottsverktyg och spår efter gärningsmännen. När vi hade sökt i fem, sex timmar försvann hon upp i skogen och markerade en gömma där det låg skjutvapen som troligtvis hade koppling till skjutningen.

”Bättre än oss på allt”

Niklas är inspektör, hundförare och hundinstruktör vid polisen i Södermanland.

– I utbildningen av polishundar eftersträvar vi att hunden ska göra något för en belöning. Det ligger i hundens natur vara till lags och i en flock. Det vi gör när vi utbildar hundar och förare är att utnyttja det som ligger i hundens natur för våra syften, säger Niklas.

Han berättar att polisens hundverksamhet spretar in i alla delar polisens delar. Bland annat hjälper hundarna till med att förebygga och förhindra brott, stötta utredningsarbetet och delta i ingripanden.

Men den allra främsta uppgiften som alla hundförare och hundar inom polisen har är att rädda liv.

– Polishundar har någonting som vi inte har – ett välutvecklat luktsinne. De är också snabbare än oss och hör bättre än oss. De är egentligen bättre än oss på allt och det utnyttjar vi, säger Niklas.

Fina utmärkelsen

Jimmy Larsson beskriver Lundy som en arbetsvillig hund med mycket energi. Hon gör många fynd och antalet uppdrag som hon åker ut på varierar – det kan vara mellan 300 och 500 registrerade hunduppdrag per år.

När hon hittar ett föremål ställer hon sig och pekar med nosen mot föremålet för att visa Jimmy Larsson. Därefter får hon oftast en belöning i form av godis eller en boll.

– Så sent som i förra veckan fick vi biträda en annan grupp som arbetade mot några kriminella individer. De önskade Lundys biträde med att söka efter vapen. De hade letat länge och väl och hittat vissa saker men var inte nöjda. Det tog inte många sekunder innan hon markerade en låda där det låg ett vapen, säger han.

Förra året blev Lundy utsedd till Årets polishund.

– Det var en rolig utmärkelse att få. Det återspeglar jobbet som vi har lagt ner och resultaten som det gett, säger Jimmy Larsson.

När Aftonbladet träffar Jimmy Larsson och Lundy tränar de på att söka efter vapen och narkotika.