Rädda liv i Syrien – akutinsamling för människor på flykt

UNHCR: Människor behöver akut nödhjälp för att överleva

Bomberna faller återigen över Syrien och hundratusentals civila har drivits på flykt.

Krisen är allvarligare än på länge. Barn och familjer har varken mat eller tak över huvudet.

– UNHCR arbetar med katastrofhjälp och livräddande nödhjälp på plats nu men vi behöver mer resurser, säger Åsa Widell generalsekreterare Sverige för UNHCR.

Den turkiska militäroffensiven i nordöstra Syrien har återigen tvingat hundratusentals civila på flykt. FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet nya flyktingar kan stiga till 400 000 och hjälporganisationer i området vädjar om bidrag för att kunna hjälpa i den redan svåra situationen.

– Behoven är större än någonsin, och samtidigt förvärras situationen i nordöstra Syrien dag för dag, säger Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR.

– Förhållandena på plats blir också svårare eftersom vädret blir allt kallare. Vintern närmar sig och många har inte tak över huvudet.

UNHCR är på plats i Syrien sedan kriget startade år 2011. Situationen har nu förvärrats snabbt på kort tid och UNHCR:s hjälpinsats i landet är i nuläget bara finansierad till 36%.

– Det är katastrofhjälp och livräddande nödhjälp vi arbetar med nu. Människor behöver mat, vatten, mediciner, tak över huvudet och värme för att överleva, säger Åsa Widell.

Främst kvinnor och barn

Av människorna som är på flykt i regionen är 70 procent kvinnor och barn. Många tog sig till nordöstra Syrien för några år sedan för att söka skydd undan terrorgruppen IS, och nu tvingas de återigen fly.

– De flesta av de här människorna har redan lämnat allt och flytt en gång. Många har varit på flykt i de nio år som kriget pågått, säger Åsa Widell.

Efter de senaste dagarnas bombningar beräknas minst 130 000 nya människor vara på flykt inne i Syrien och många har sökt hjälp i de redan överfylla lägren för internflyktingar i regionen.

– Människorna på flykt behöver all hjälp de kan få. Vi står redo att åka ut med katastrofhjälp men vi behöver också ekonomiska bidrag för att kunna fylla våra förråd. Läget är akut och varje krona gör skillnad, säger Åsa Widell.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv genom att swisha valfritt belopp till 123 365 78 48 eller skänka pengar genom kontokort eller internetbank.

Så mycket räcker pengarna till i Syrien.

  • 185 kr – sjukvård till en människa på flykt.
  • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.