Grekland

Teresa samlade in 300 barnvagnar till flyktingar

”Mammor och barn grät av glädje”

Av: 

Tove Björnlundh

SVENSKA HJÄLTAR

Målet var 100 barnvagnar – det blev 300.

Och snart blir det ännu fler.

Teresa Fröling, grundare av Team Sweden volunteers, skänker barnvagnarna till behövande i grekiska flyktingläger.

– Känslan när de fick lägga ner bebisarna ombonade på torrt underlag var fantastisk.

Svenska Hjältar har tidigare berättat om Teresa Fröling, 35, som med organisationen Team Sweden volunteers samlar in barnvagnar för att skänka till grekiska flyktingläger.

Efter en regnig vinter tvingas barnen ligga på fuktiga kalla filtar i tältlägren. Med en barnvagn kan de få en varm sovplats och det hjälper familjen när de ska gå någonstans.

När Aftonbladet senast pratade med Teresa höll de på med en insamling och satsade på att få ihop 100 barnvagnar och pengar till frakt. Resultatet blev bättre än så: De fick ihop 300 vagnar.

– Det var helt otroligt! Vi valde att skicka hälften till Samos också då även de har efterfrågat barnvagnar akut och vi lyckades även få ihop pengar till frakten dit. Så häftigt! skriver Teresa i ett mejl.

Teresa var på plats i Morialägret i Grekland för att vara med när barnvagnarna delades ut. Att se hur vagnarna togs emot var överväldigande.

– Flera mammor var ensamstående och många kom med helt nyfödda barn inlindade i stora filtar som skydd. Känslan när de fick lägga ner bebisarna ombonade på torrt underlag var fantastisk!

”Kryper maskar i maten”

Morialägret på Lesbos har kallats för världens värsta flyktingläger.

Att vara på plats var känslosamt.

– Boendeförhållandena i tälten var fruktansvärda och ovärdigt för människor. Särskilt ömmande känns det ju för alla små, små barn som fick ligga och sova på blöta filtar på marken i minusgrader på natten till bara några få plusgrader på dagen.

Sjukdomar sprids fort i det överbefolkade lägret. Moria är byggt för 2 000 människor, men det bor i dag runt 7 000 i lägret.

Vattkoppor och löss spred sig som en löpeld i lägret och hygienmöjligheterna var inte många. Att duscha i iskallt vatten är inte så lockande. Många berättade att det brukar krypa maskar i maten de får och de får köa i timmar varje dag för att få mat och andra förnödenheter, säger Teresa.

På plats köpte Team Sweden volunteers också in blöjor, juice, kex, bindor, skor och leksaker. Teresa och teamet är hemma från resan och redan igång med nya insamlingar.

– Dessa vagnarna kommer göra stor skillnad. Vi har redan fått in 150 nya och vi fortsätter till 15 april.

På Facebook tackar de alla som skänkt vagnar och skriver:

”De leende barnen och de av tacksamhet gråtande mammorna har varit värt allt slit. Varje vagn fick även ett gosedjur i sig och varje leende barn slår det mesta. Så än en gång tack. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.”

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Larmet: Barn försöker ta sina liv i världens värsta flyktingläger

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grekland

Lesbos

Samos

Barnvagnar

Svenska hjältar