Årets medborgare

Karin förlorade alla sina jobb – sjunger för att glädja andra

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

STENUNGSUND. Över en natt blev alla sommarens spelningar inställda för sångerskan Karin Hertzman.
Hon behövde något positivt att fokusera på.
– Så jag satte mig utanför ytterdörren och började sjunga för de äldre på gården och det har gett så mycket att se deras glädje.

Karin Hertzman, 42, från Göteborg är en av de som skrivit i Hjältehjälpen för att erbjuda stöd till behövande. Hon har själv hamnat i en svår situation efter att alla jobb avbokats på grund av coronapandemin men har ändå fokuserat på att hjälpa andra.

– Visst jag hade kunnat lägga mig och gräva en grop i madrassen och dra täcket över huvudet. Men sen tänkte jag att jag måste göra det bästa av situationen för vi vet ju inte hur länge det här kommer hålla på.

Eftersom hon saknade att ha ett forum för att utöva sin konst bestämde hon sig för att skapa ett eget.

– Jag tog med min förstärkare och en mikrofon och satte mig och sjöng på en stol utanför dörren. Det bor många äldre omkring som är isolerade och jag tänkte att jag ville göra något för dem - för att de också skulle få något annat att fokusera på.

Succén blev snart ett faktum.

– Jag sa att de gärna fick säga till mig att sänka eller sluta om det störde, men alla var väldigt positiva och glada, säger hon.

På videoklipp som laddats upp på sociala medier ser man hur äldre öppnat upp fönstren och ställde sig på loftgångarna utanför sina lägenheter för att lyssna.

– Nu senaste gångerna jag sjungit har det även kommit hit publik från andra områden omkring, och personer som passerat förbi som kommit in för att lyssna.

När Karin Hertzman sjunger vill många boende lyssna. Publiken som inte tillhör samma hushåll håller minst två meters distans.

Uppmuntrar andra musiker att försöka

Karin Hertzman säger att hon är glad att kunna göra det hon kan för att hjälpa människor att stå ut med isoleringen och den sociala distanseringen.

– Jag läste en rapport om att ofrivillig ensamhet är livsfarlig eftersom det sänker immunförsvaret. Genom att lyssna på konserten som nu är klockan 14 varje lördag tillsammans med sina grannar så blir de en del av en gemenskap.

Spontant har flera av grannarna börjat samla in gåvor till Karin för hennes sång.

– Det är självklart inget jag förväntar mig, men jag blev överväldigad av uppskattningen och gesten.

Hyresgästföreningen har också börjat samarbeta med Karin Hertzman så att hon får en mindre ersättning för att hon håller minikonserter för deras hyresgäster.

– Anledningen till att jag hörde av mig till Hjältehjälpen är att jag har en bil och tid för att åka ut och sjunga. Så jag söker helt enkelt fler som vill ha besök. Jag förväntar mig ingen ersättning utan gör det eftersom det är mitt sätt att kunna hjälpa andra och för att ge dagen mening.

Karin Hertzman uppmuntrar även andra arbetslösa musiker och artister att göra samma sak.

– Det behövs inte så mycket. Hade jag kunnat spela gitarr hade jag satt mig ute och gjort det. Nu har jag min förstärkare och mikrofon. Mitt råd är att bara gå ut och sätta sig och köra igång.

För Karin Hertzman har det nu börjat komma in förfrågningar från andra bostadsområden. Man kan bland annat kontakta henne genom hennes Instagram.

– Jag tänker att vi måste se till att klara den här krisen tillsammans. Om jag kan bidra till att en äldre person orkar fortsätta sitta isolerad hemma lite längre till, då är det värt det. De äldre ger också så mycket glädje till mig.

ANNONS

Är du redo för en större uppgift? Sök till polisutbildningen i dag!

Extern länk från Polisen

Läs mer

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa Aftonbladet om dina hjältar i coronakrisen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Göteborg

Hyresgästföreningen

Ensamhet

Stenungsund

Musik

Hjältehjälpen