Årets medborgare

Aksel, 71, stoppade knivattacken på Ica Maxi

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

OLOFSTRÖM. Vid husgerådsavdelningen på Ica Maxi hörde Aksel Hansen, 71, plötsligt en kvinna som skrek att hon blivit knivhuggen.

– Hon pekade åt hållet mannen med kniven hade gått och jag tänkte att jag måste ju följa efter så att han inte fortsätter hugga folk, säger Aksel Hansen.

När Aksel Hansen, 71, var på Ica Maxi i Olofström för att handla vid lunchtid den 14 mars hörde han plötsligt en kvinna som skrek vid specialavdelningen, vid en låda med leksaker. En man med kniv hade huggit henne.

– Jag såg att hon hade blivit knivstucken i magen. Hon skrek, och så blödde hon också, säger Aksel Hansen.

Kvinnan pekade ut mannen som hade stuckit henne med kniven, och åt vilket håll han gått.

– Eftersom han fortfarande hade kniven i handen visste jag inte om han skulle fortsätta att knivskära folk så jag följde efter honom för att stoppa honom, säger Aksel Hansen.

Surfplattan tog hugget

Han följde efter mannen genom affären, ungefär femtio meter uppskattar han.

– Vid fruktdisken tog jag tag i mannens arm så att han släppte kniven. Sen ville han gå därifrån men då höll jag fast hans övervarm och sa åt honom att sätta sig.

På bilder från butikens övervakningskamera kan man se hur Aksel Hansen håller i den misstänkte 55-årige mannen.

– Han var alldeles tom i ansiktet och han gjorde inte motstånd då.

Strax före attacken vid leksakerna hade 55-åringen huggit en annan kund i ryggen vid charken. Tack vare en surfplatta i den mannens ryggsäck klarade han sig mirakulöst utan skador, trots att hugget var så kraftigt att knivbladet gick sönder.

Åtalad för mordförsök

Den misstänkte 55-årige mannen står nu åtalad vid Blekinge tingsrätt, misstänkt för två fall av mordförsök. Knivarna han använt kom från Ica Maxis husgerådsavdelning. Och om Aksel Hansen inte hade stoppat 55-åringen hade det kunnat sluta värre.

Var du rädd någon gång för din egen säkerhet?

– Nej det var jag inte. Ser man en man med kniv så måste man stoppa, annars kan han fortsätta att knivskära människor. Det vet man aldrig.

Flera människor har sagt att Aksel Hansen var en hjälte som stoppade 55-årige mannen på Ica Maxi den dagen. Men själv ser han sig inte som någon hjälte.

– Jag gjorde det man behöver göra. Men inte förväntar man sig att det här ska hända när man ska åka och handla lite kaffe, det gör man inte. Men när det hände var det bara att följa efter, säger Aksel Hansen.

Erkänner knivhugg

Rättegången mot den 55-årige mannen pågår just nu i Blekinge tingsrätt. Hans försvarsadvokat Nils Fagrenius skriver i ett mail till Aftonbladet att mannen erkänner att han använt kniv mot båda kunderna på Ica Maxi i syfte att skada, men att han inte haft uppsåt att döda.

– Han accepterar därför ansvar för misshandel respektive försök till misshandel, men inte mordförsök. Gärningarna har ett tydligt samband med hans psykiska ohälsa, skriver Nils Fagrenius.

Efter attacken valde Ica-butiken att plocka bort knivarna ur sortimentet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ludwig, 25, blev hjälte – stoppade misstänkte mordbrännaren

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Svenska hjältar

Våldsbrott

Olofström

Blekinge län