Halverad köpfest kan ge unga nytt hopp

avJakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svarta fredagen är nu mer av en blågul köpfest. Förra året på Black Friday handlade vi svenskar för 6,7 miljarder kronor.

För mindre än halva den summan skulle världens alla flyktingbarn kunna gå i skolan – i ett helt år.

– Att gå i skolan betyder hopp och framtid för barn som upplevt ohyggliga grymheter, säger Margareta Hallqvist som jobbar med givarservicen hos Sverige för UNHCR.

I akuta krisområden i Mellanöstern är hälften av de som flyr barn. Barn som därmed går miste om sitt livs viktigaste investering – en bra utbildning.

– Skolan ger barnen hopp för framtiden. Att får lära sig viktiga saker i skolan ger bättre självförtroende och förhoppningsvis också en bättre självkänsla, säger Margareta Hallqvist på Sverige för UNHCR.

Men det är inte bara för barnen som skolan är viktig.

– När barnen får utbildningen så ser framtiden bättre ut för alla. Och är det något som flyktingarna verkligen behöver så är det ofta hopp om en bättre framtid, säger Margareta Hallqvist.

Hoppet har i det här fallet en prislapp: 194 kronor räcker till ett års användning av skolböcker och pennor och går att köpa i UNHCR:s gåvoshop.

Om vi svenskar tog halva vår shoppningkassa från Black Friday och istället spenderade det på skolböcker skulle det räcka till alla världens 35 miljoner flyktingbarn under ett helt år. Då skulle alla också få egna pennor.

I många av de länder där flyktinglägren har växt allra mest de senaste åren närmar sig nu ännu ett stort hot: Vintern i antågande. Barn som lever under primitiva förhållande i Syrien, Irak och Libanon behöver därför just nu också hjälp att överleva under årets kallaste månader.

– Det här är länder där det kan bli väldigt varmt men också extremt kallt, och det kanske man inte alltid tänker på, säger Margareta Hallqvist.

Nya prylar eller hjälp till flyktingar?

Den populäraste produkten under förra årets Black Friday enligt jämförelsesidan Prisjakt var AirPods från Apple. Den som kan tänka sig att avstå från ett par Airpods får lite knappt 2 000 kronor över – vilket räcker till nästan 60 varma filtar.

Det skulle också gå att hjälpa fem familjer med nödpaket inför vintern. Ett nödpaket innehåller bland annat en presenning för skydd mot regn och snö samt husgeråd och liggunderlag. Inte minst för barn är det viktigt att inte ligga direkt på marken när det blir minusgarder ute.

– Vi som har det bra och tar skola och värme för självklart kan behöva ett annat perspektiv. Speciellt en dag som den här, när vi verkligen behöver ifrågasätta vår konsumtion, säger Margareta Hallqvist.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Swisha din julgåva till 123 365 78 48 eller besök gåvoshopen här.

Ifrågasatt Black Friday slår rekord

  • I Sverige slog Black Friday igenom 2013 då ett antal butikskedjors initiativ bland annat fick försäljningen för näthandeln att öka med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Efter det har köpfesten bara fortsatt att växa.

  • Men köpfesten har också blivit allt mer ifrågasatt. I en debattartikel på Aftonbladets debattsida från den 6 november kräver en rad representanter för konsument- och miljöorganisationer minskad konsumtion.

  • Black Friday omsatte 2018 cirka 6,7 miljarder kronor, vilket var drygt 1,4 miljarder kronor mer än 2017, enligt en undersökning gjord av PostNord.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM