Arte räddade småbarnsmamma undan knivattack – hyllas

”Jag vill vara en förebild för mina barn”

Arte Guelleh, 42, tvekade inte en sekund när en knivman ursinnigt attackerade en småbarnsmamma.

Arte avbröt attacken och började ge första hjälpen.

Nu inte bara hyllas Arte för hjälteinsatsen. Han får också ta emot Civilkuragepriset 2021 som delas ut av tv-programmet ”Efterlyst”.

– Det verkliga priset är att jag fått se den här kvinnan igen i livet. Det var det verkliga priset. Du kan inte tänka dig den känslan, hur glad jag blev. Då kände jag att jag gjort något stort, säger Arte Guelleh.

Det var en varm sommarkväll förra året i Jordbro, södra Stockholm. Arte var ensam hemma och satt och talade i telefon när han hörde skrik från trappuppgången. Det visade sig att hans granne blir attackerad av sin exman i trapphuset. Mannen var beväpnad med en kökskniv och han är arg och upprörd.

Upprepade gånger knivhugger mannen kvinnan i huvud, hals och mage, står det att läsa i hovrättens dom. Efter att hon ramlar omkull och blir liggande på golvet i trapphuset, fortsätter mannen att knivhugga henne.

Arte Guelleh ingrep när en kvinna blev knivhuggen i trapphuset. Nu prisas han av tv-programmet Efterlyst och stiftelsen Tryggare Sverige.
Arte Guelleh ingrep när en kvinna blev knivhuggen i trapphuset. Nu prisas han av tv-programmet Efterlyst och stiftelsen Tryggare Sverige.

Räddade kvinnans liv

Arte som genom tittögat i dörren ser knivmannen böjd över kvinnan i trapphuset, öppnar dörren. Hans agerande gör att knivmannen avbryter attacken och springer från platsen.

Var du inte rädd?

– Nej, folk frågar mig det. Men jag tänkte inte på mig själv, bara på kvinnan. Att jag måste rädda henne.

Arte lyckades få in den svårt skadade kvinnan och hennes två små barn i sin bostad och inledde första hjälpen tills dess att polis och ambulans kunde ta sig till platsen. Han berättar att situationen var kaosartad, att han samtidigt försökte hindra kvinnan från att förblöda, ha kontakt med SOS och lugna kvinnans två små barn.

– De stod där och grät och det var så hemskt.

Artes insatser var avgörande.

– Om inte Arte hade hört ropen på hjälp från den här kvinnan ute i trapphuset och agerat så som han gjorde så hade de här två barnen inte haft en mamma i dag, konstaterar polismannen Mikael Johansson som är chef för sektionen Brott i nära relation, Stockholm syd, i Efterlyst som sänds i TV3/ Viaplay.

Arte Guelleh berättar att han gjorde allt han kunde för kvinnan. Och han är stolt över sin insats.

– Jag vill vara en förebild för mina barn. Jag vill att de ska förstå att man ska ta hand om sina grannar och medmänniskor om man kan, säger Arte.

Kniven lämnade gärningsmannen efter sig i trapphuset. Bild ur förundersökningen.
Kniven lämnade gärningsmannen efter sig i trapphuset. Bild ur förundersökningen.

Hyllas och prisas

Arte Guelleh, som till vardags arbetar som stationsvärd för SL, har nu prisats för sina livräddande insatser. Tv-programmet ”Efterlyst” delar i samarbete med stiftelsen Tryggare Sverige ut civilkuragepriset som utöver äran också består av en summa på 100 000 kronor.

Motiveringen lyder bland annat: "Genom sitt osjälviska och snabba agerande har årets pristagare inte bara räddat livet på en medmänniska utan dessutom tryggat framtiden för två små barn."

– Alla nominerade var värdiga vinnare. Men jag är glad att just Arte vann. Hans insats inte bara räddade livet på en kvinna. Utan gav henne också hopp om en bättre framtid, säger Efterlysts programledare Hasse Aro.

Själv tror Arte att hans yrke var till hjälp i den kaosartade situationen.

– I mitt jobb måste man vara vaken och alert. Så fort något händer måste man veta vad man ska göra och hur man ska göra det. Och jag har fått utbildning på jobbet, berättar han.

Redan någon timme efter knivattacken kunde polisen gripa gärningsmannen. Han har nu dömts till 13 års fängelse för mordförsök samt utvisning. Kvinnan lever med sina barn på en skyddad adress, uppger Efterlyst.

– Tack vare dig är jag fortfarande med mina barn och jag lever, säger kvinnan och tackar Arte i tv-programmet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.