Zara Larsson

Här är nya superjuryn som väljer årets hjältar

Av: 

Tove Björnlundh

SVENSKA HJÄLTAR

Peter Forsberg: Jag vill lyfta fram vardagshjältarna

Nytt för i år  Peter Forsberg leder årets juryarbete och nya medlemmar i juryn är artisten Zara Larsson och Expos chefredaktör Daniel Poohl.
Nytt för i år Peter Forsberg leder årets juryarbete och nya medlemmar i juryn är artisten Zara Larsson och Expos chefredaktör Daniel Poohl.

Zara Larsson och Daniel Poohl är nya medlemmar i Svenska Hjältar-juryn. Tillsammans med de rutinerade kollegorna ska de utse årets Svenska Hjältar.

Vanliga människor som visar mod, medmänsklighet och civilkurage.

Just nu är arbetet i full gång med att välja ut vilka av våra hjältar som ska prisas på den stora galan i december. Nytt för i år är att Peter Forsberg leder juryarbetet.

Vi kan också stolt avslöja två nya medlemmar i juryn: artisten Zara Larsson och Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Vi tog ett snack med juryn för att få reda på vad en hjälte är för dem, var vi behöver fler hjältar och när de senast gjorde något modigt själva.

Zara Larsson, 17, artist:

”Det lilla blir något stort i längden”

Zara Larsson.

– Man behöver inte göra en jättegrej för att bli en vardagshjälte, det kan handla om något litet. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Och det lilla blir något stort i längden. Jag tycker det är jättesunt att se hur hela svenska folket blir solidariska och engagerar sig när det kommer till flyktingkatastrofen. Det är väldigt inspirerande.

När kände du dig modig senast?

– Det var när jag uppträdde på Trädgården i Stockholm tillsammans med Dida, Silvana Imam, Sabina, Seinabo, Cherrie och Mapei på remixen av ”Höru mej bae”. Jag rappar inte! Jag var så nervös, jag hade typ panikångest och trodde att jag skulle spy. Men sen tänkte jag: Nej! Jag ska faan göra det! Det gick inte jättebra, men jag gjorde det. Och det är jag jättestolt över!

Daniel Poohl, 34, chefredaktör för Expo:

Daniel Poohl.

– Jag ser fram emot att få sätta mig in i alla kandidaternas livsgärningar och hjältemodiga dåd. Det är hoppgivande att få läsa om alla dessa människor. Jag tror att vi kan bli bättre vardagshjältar genom att ställa oss frågan om man kan stå för det man gör.

Vem är en hjälte för dig?

– En hjälte för mig är en person som gör något som man inte trodde att man skulle göra själv. Och tänker man över hela världen är det fullt av hjältar som hjälper de som är på flykt just nu till exempel. Men den som kan bli en verklig hjälte är ju den som får stopp på konflikten i sig. Det skulle vara den största hjälten i vår tid.

Amelia Adamo, 68, chefredaktör och journalist:

”Det är inspirerande att se dem”

Amelia Adamo.

– Jag ser fram emot att få lyfta fram modiga människor i rampljuset som gjort något enastående. Det är inspirerande att se dem, kan de kanske jag också kan. Jag tror att vi behöver fler hjältar som visar civilkurage och vågar gå emot och säga till när de ser något fel.

Mark Levengood, 51, programledare och författare:

Mark Levengood.

– Jag ser fram emot att återigen bli drabbad av hur mycket bra människor som bor i det här landet. Tidningarna har en tendens att alltid fokusera på det som inte funkar, det som är trasigt. Man kan ibland få intryck av att det är ett dåligt land vi lever i. Men all min erfarenhet och mitt arbete med Svenska Hjältar motbevisar detta. Det finns så ändlöst mycket goda krafter i Sverige och jag ser fram emot att få stråla i skenet från dem.

När kände du dig modig sist?

– Jag är en ganska modig människa över huvud taget, faktiskt. På gränsen till det dumdristiga, jag tycker aldrig att någonting är farligt. Härom dagen såg jag en kvinna stå och tigga utanför en butik vid Gullmarsplan. En stor kraftig karl gick fram och puttade henne så hon trillade baklänges och sparkade till hennes burk så pengarna flög. Då blev jag arg och gick fram och puttade till honom och sa att ”det här ger du faan i”. När han ser mig skriker han: ”Mark Levengood – du är en fi**a!” Det kanske inte var så modigt, i efterhand blev det mest komiskt...

Özz Nujen, 40, komiker:

Özz Nujen.

– Jag ser fram emot att utse nya, fantastiska, inspirerande hjältar som kan få dig och mig att känna att vi också kan, att om något händer ska vi ha modet att göra något för våra medmänniskor. En vardagshjälte för mig är någon som jobbar inom vården dag ut och dag in, som hjälper våra äldre och skadade. Det är en verklig hjälte som gör så mycket varje dag men kanske inte hörs eller syns.

Hur blir vi bättre vardagshjältar?

– Genom att gå till sig själv och tänka att om jag hade varit med i en olycka, höll på att drunkna eller hamnar under en bil, då skulle jag vilja att någon hjälpte mig.

William Spetz, 19, komiker:

”Det behövs fler hjältar inom flyktingpolitiken”

William Spetz.

– Det bottnar inte i flyktingarna egentligen utan det bottnar i att man separerar sig själv från en annan grupp människor. Vi måste förstå att det är två händer, två ögon, ett leende, det är samma sak, det kunde ha varit vi. Det viktiga är att man måste kunna sätta sig själv i alla situationer.

När kände du dig modig sist?

– Jag känner mig modig när jag vågar att inte hålla med. Jag kan vara lite dålig på att stå upp för mina åsikter, för det jag tycker och känner. Men mer och mer har jag börjat utmana mig själv att stå fast för det jag tror på och det jag känner. Det kan vara i små argument där någon tycker att den och den inte ska få komma till Sverige, att då säga emot, då känner jag mig lite modig, när jag vågar säga emot i vardagssammanhang.

Malena Ernman, 44, operasångare:

– Jag ser fram emot att få möta dessa modiga och fantastiska hjältar. Jag tror att vi skulle kunna bli bättre vardagshjältar genom att sluta tänka så mycket på oss själva. Titta upp, hälsa på någon, släpp fram någon på ett övergångsställe, skänka pengar till någon som behöver. Man kan göra väldigt mycket saker på liten skala som kan bli stort.

Vem är en hjälte för dig?

– Läkare utan gränser. De är ständigt mina hjältar. De åker ner med fara för sina liv för att hjälpa andra.

Anja Pärson, 34, skidlegendar:

Anja Pärson

– Jag ser fram emot att känna positiv luft och att vi rider på vågen av medmänsklighet som börjar synas i Sverige. Det är viktigt att se att man kan göra lite som betyder mycket för andra.

Hur kan vi bli bättre vardagshjältar?

– Genom att bry sig om varandra. Inte vara rädda för att öppna upp våra hem och bjuda in andra människor och andra kulturer.

Peter Forsberg, 42, ishockeylegendar:

”Jag vill lyfta vardagshjältarna”

Peter Forsberg.

– Vardagshjältar behövs. Att ställa upp för medmänniskor och hjälpa till. Det kan vara vilka vardagssaker som helst, plocka upp något som någon har tappat, bara småsaker som gör att världen blir lite bättre hela tiden. Jag vill lyfta fram vardagshjältar som tänker längre än till sig själv.

Vem är en hjälte för dig?

– Alla som vi har läst om på jurymötet. De som sätter sig själva lite i baksätet eller nästan i släpvagnen och hjälper andra och inte bara bryr sig om sig själv.

Svenska hjältar -formulärSvenska hjältar -formulärSvenska hjältar -formulär
Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zara Larsson

Peter Forsberg

Daniel Poohl

Mark Levengood

Anja Pärson

Amelia Adamo

Malena Ernman