PRESENTERAS AV

Birgitta startar hbtq-grupp för seniorer

avClara Öhrn

SVENSKA HJÄLTAR

Birgitta Nilsson upptäckte att det inte fanns någon bra plats för äldre hbtq-personer att umgås på.
Nu startar hon och RFSL Malmö en hbtq-grupp för seniorer.
– Jag vill inte att någon sitter mellan fyra väggar och möglar ner, säger Birgitta.

1 av 2 | Foto: RFSL
Birgitta Nilsson

Hälften av RFSL:s 600 medlemmar i Malmö är över 45 år. Trots det har det funnits lite aktiviteter för den gruppen, något som Birgitta Nilsson, 67, ville få ändring på.

”Hade inte passat in”

När Birgitta gick i pension upptäckte hon att det behövdes en grupp där äldre hbtq-personer kan hitta på saker tillsammans. Hon menar att traditionella pensionärsföreningar kan vara heteronormativa vilket gör att man känner sig utanför.

– Jag känner ju att jag hade nog inte passat in där, berättar hon.

För Birgitta är initiativet viktigt för att äldre människor inte ska sitta hemma ensamma. Hon märker av en problematik i att äldre hbtq-personer inte har någon given plats att umgås på.

– Jag vill inte att någon sitter mellan fyra väggar och möglar ner. Jag vill att de går ut och träffar människor, säger hon om varför hon kom på idén.

Monica Collins, ordförande för RFSL Malmö, är mycket glad över att Birgitta tog initiativet. Hon menar att det är viktigt att de äldre har ett stort nätverk med vänner, eftersom många inte har traditionella familjekonstellationer och att ens vänner blir som familj.

– Många äldre personer behöver ett stödnätverk där de samlas och kan vara sig själv, träffa andra för att utbyta erfarenheter eller prata om situationer som dyker upp i vardagslivet, säger Monica Collins.

Ett välkommet initiativ

Claes Gylling, 73, är en av medlemmarna som även han välkomnar initiativet. Hittills har gruppen träffats två gånger men Claes hoppas att träffarna ska bli en grogrund för fler och spontana aktiviteter.

– Som jag ser det så ska det vara en möjlighet för äldre att kunna träffas och umgås med varandra utan discodunk i bakgrunden. Miljön för hbtq är ju ganska ungdomsfixerad, säger han.

Det är inte bara pensionärer som är välkomna i gruppen utan alla över 40 år kan delta på träffarna.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

RFSL

Malmö

Hbtq