Töreboda

Landets tredje starkaste man stoppade rån

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

SVENSKA HJÄLTAR

Johan Likars skulle bara handla på Pressbyrån.

Men i stället hamnade tidigare Sverigetrean i ”Strongman” helt i centrum och stoppade en knivrånare i butiken, skriver Mariestadstidningen.

– Han frågade: "ska jag sticka kniven i dig?", säger Johan till Aftonbladet.

Det var på lördagsförmiddagen som Johan Likars, 30, från Töreboda hade handlat på Pressbyrån. När han kommit ut från butiken och satt sig i bilen, kom en kille fram och lutade sig in genom framrutan.

– Han frågade om jag kunde skjutsa honom till en kompis, när jag sa nej höll han upp en kraftavdragare (hjulmutternyckel, reds anm) och frågade om jag var uppkäftig. Men då sa jag nej igen och då gick han, säger Johan Likars.

Istället gick mannen vidare till Pressbyrån, där han slog sönder ett fönster med kraftavdragaren innan han gick in.

– Direkt efter det kom en mamma med två barn utspringande och skrek "kan ingen gå in i butiken", säger Johan.

SE OCKSÅ

Rånaren anfaller butiksägaren - tvingas fly för sitt liv

Ville ha cigaretter

Johan hoppade ur sin bil och sprang över till kiosken – där mannen var i full färd med att försöka tömma butiken på cigaretter.

– Det var bara det han ville ha. Men han märkte inte när jag kom in, så jag tog tag i hans luvtröja och lutade mig fram, ryckte kraftavdragaren från honom och lyckades komma in mellan honom och tjejen i kassan, säger Johan Likars.

Johan knuffade bak mannen och frågade vad han höll på med.

– Då stack han ner handen i fickan på luvtröjan och sa "ska jag sticka kniven i dig?", men jag hann ta tag i armen på honom innan han nådde ner och ledde honom ur butiken, säger Johan Likars.

Drog kniv mot polis

Kassörskan på Pressbyrån hade tryckt på överfallslarmet så mannen hann inte långt innan polis var på plats och kunde gripa honom tillsammans med en misstänkt kumpan.

Mannen är, enligt Mariestadstidningen, även misstänkt för hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman efter att ha försökt göra ett utfall mot poliserna med kniven.

Johan Likars valde att inte blanda sig i när polisen kom till platsen.

– Jag gick bara in till tjejen i kassan igen, säger Johan.

Att avstyra rånet var inte det mest fysiskt krävande Johan Likars varit med om. Han kom nämligen trea i sin viktklass i "Strongman", tävlingen om vem som är Sveriges starkaste man, för några år sedan.

Efter han stoppat rånaren har han fått mycket uppmärksamhet och beröm från olika håll.

– Det har bara varit positivt. Folk säger att det är bra med civilkurage. Det hände bara på instinkt, på rent adrenalin, säger Johan Likars.

Följ oss på Facebook!

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Töreboda

Brott