PRESENTERAS AV

Olivia, 21: Grannen räddade mitt liv

1 av 2
SVENSKA HJÄLTAR

En brand utbröt natten till onsdag på vinden till ett bostadshus på Östra Boulevarden i Kristianstad.

Kraftig rökutveckling tvingade boende att evakuera – däribland Olivia Espersson, 21.

– Min granne kom och knackade. Han räddade mitt liv, säger hon till Aftonbladet.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Foto: PRIVAT
Olivia Espersson, 21.

Larmet om branden i tvåvåningshuset i centrala Kristianstad inkom till polisen klockan 01.20. Styrkor från flera brandstationer ryckte ut till platsen. Boende i fastigheten evakuerades kort därpå med anledning av rökutveckling på vinden, där branden ska ha startat.

– Totalt är det nio lägenheter och 13 personer som har evakuerats, sa Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen region Syd, tidigare under natten.

Ingen person har skadats i branden. Ett serviceboende i närheten har öppnats för de boende.

Olivia Espersson, 21, väcktes under natten av en granne.

– Jag vaknade av ett ljud och det visade sig vara min granne som bankade och skrek att jag skulle vakna. När jag vaknade märkte jag att jag hade svårt att andas. Det visade sig att hela lägenheten var rökfylld.

Räddas av Bengt

Olivia tog täcket till hjälp och kunde fly lägenheten med livet i behåll – tack vare grannen Bengt.

Hon fick föras till akuten där hon fått syrgas och luftvägsvidgande medicin.

– Det var lite chockerande. Inte ett sätt man vill vakna på. Jag ringde min mamma när jag stod utanför lägenheten och var alldeles borta, det höll i sig ett ganska bra tag, säger Olivia Espersson.

Polis och räddningstjänsten var under natten till onsdag på plats vid bostadshuset.

Strax före klockan tre uppgav räddningstjänsten för nyhetsbyrån TT att man arbetade på för fullt och att branden var under kontroll och att man har goda förhoppningar om att snart kunna avsluta. Något senare var branden släckt.

”Huset fortsatt evakuerat”

– Vi har släckt branden men kommer att vara kvar för kontroll och eftersläckning hela natten. Alla boende är utrymda och oskadda, säger Anders Pålsson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Kristianstad.

När de boende kan få återvända till sina lägenheter är oklart.

– Vi håller på med kontroll och saneringsåtgärder och det kommer vi att hålla på med ett par timmar till. Huset är fortsatt evakuerat, säger Anders Pålsson.

Fastigheten ska även rymma en tandläkarpraktik.

I nuläget finns ingen känd brandorsak. En anmälan kommer att upprättas angående mordbrand. Teknisk undersökning kommer också att genomföras under morgonen eller så snart det är möjligt.