PRESENTERAS AV

De samlar in överbliven mat till behövande

Foto: SCANPIX DENMARK MIDTJYSKE MEDIER
Frivilliga från Matbanken samlar in mat på Smukfest.
SVENSKA HJÄLTAR

I samband med festivaler är matsvinnet ofta stort.

Men organisationen Fødevarebanken tar hand om maten – och ger bort den till behövande, skriver Kvällsposten.

– Vi har haft en kylcontainer på området och samlat in mat från alla matförsäljare, säger Karen Inger Thorsen på oranisationen Fødevarebanken till tidningen.

Efter sista dagen på festivalen Smukfest börjar det riktiga arbetet för organisationen Fødevarebanken. På festivalen ställde de ut en stor kylcontainer där matförsäljarna kan lämna in maten som aldrig blivit såld.

– Vi tar aldrig emot något som har serverats, vi samlar bara in förpackade råvaror. Vi har haft en kylcontainer på området och samlat in mat från alla matförsäljare under lördagen och söndagen, säger Karen Inger Thorsen till Kvällsposten.

Samlade in fem ton mat

Maten som samlas in fördelas mellan de hundra organisationer som hjälper utsatta i Danmark.

– Vi har avtal med en rad organisationer, bland annat motsvarande Stadsmissionen, kvinnocentrum och andra sociala center. Sammanlagt handlar det om 130 ställen som får mat från oss minst en gång varje år. Men det gäller alltså hela verksamheten, inte bara när vi samlar in mat på festivaler, säger Karen Inger Thorsen till Kvällsposten.

Förra året samlade organisationen in fem ton mat till behövande.

– Vi har gjort det ett par gånger. Vi var på Smukfest och ytterligare en festival förra året. Annars har vi mest gjort liknande saker när livsmedelsbranschen haft mässor och liknande, säger Karen Inger Thorsen till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM