PRESENTERAS AV

”Jag fick akne före alla andra”

avJenny Agö

Bloggaren och tv-kändisen Daniel Paris om högstadiet: Man tror att man är ensam om sin osäkerhet

Foto: CAROLINA BYRMO
Daniel Paris.

Vem var du när du gick i nian?

Jag var väldigt tillbakadragen och osäker, inte alls den personen jag är i dag. Jag hade dålig hy och finnar som jag försökte täcka med täckstift men det gick ju inte alltid bra. Det händer väldigt mycket med kroppen under den perioden och jag hade väldiga komplex för det. Jag fick akne före alla andra och kom i målbrottet först av alla vilket gjorde att jag kände mig avvikande och konstig. Jag kröp ännu mer in i mitt skal som person men jag höll det ändå för mig själv och kunde visa en ganska självsäker yta.
 

Vad önskar du att du hade vetat när du var 15?

Jag skulle vilja säga till mig själv som 15-åring att uppskatta det som händer och inte ha så låga tankar om mig själv. Man tror att man är ensam om sin osäkerhet men egentligen sitter alla i samma båt. Jag var duktig i skolan och tyckte om att plugga och hade kompisar men ändå kände jag bara att det var jobbigt att vara 15 och ha finnar. Jag hade velat veta att allt skulle bli bra och att jag sedan skulle titta tillbaka på den tiden som positiv.
 

Har du gjort något modigt som du är extra stolt över?

Jag är väldigt stolt över att jag i dagsläget åker runt i skolor och träffar mycket ungdomar och pratar om självkänsla och om min egen resa. Det är kul och ett sätt för mig att få ge tillbaka till och prata med likasinnade som var som jag när jag var femton. Jag har bland annat varit i min gamla högstadieskola i Viksjö norr om Stockholm så nu är cirkeln sluten.
Vem är din hjälte?

Under högstadiet hade jag en lärare som jag tyckte väldigt mycket om och som hjälpte mig att bli intresserad av samhällsvetenskap. Det blev betydelsefullt både för mitt gymnasieval och för att jag valde socionomprogrammet på universitetet. Hon var en go kvinna och väldigt inspirerande i sitt sätt att prata, hon övertygade mig att man kan göra skillnad i samhället och det är det jag vill. I Sverige kan ju alla medborgare vara med och påverka så himla mycket och det finns många som jag ser upp till för att de vågar stå för vilka de är.
 

Om du skulle kunna ha en superhjältekraft, vilken skulle det vara?

Jag skulle vara osynlig för att få den fullständiga bilden. Jag hade hängt med kids under en hel dag för att se vad som händer och hur de egentligen har det så att jag kan berätta det vidare till lärare och andra vuxna. Det är väldigt mycket man missar.