Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Mikael, 56, föll ihop medvetslös under loppet – räddades av Göran

avNicole Gustafsson, Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Johansson sprang Lidingöloppet och var precis vid mållinjen när allt plötsligt svartnade för ögonen – och han föll ihop. Efter en stor efterlysning på sociala medier har han nu lyckats hitta de hjältar som räddade livet på honom.

– Jag tänker hålla kontakten med dem, för de har gett mig en andra chans i livet, säger Mikael.

56-åriga Mikael från Örebro var i Stockholm för att springa Lidingöloppet i höst när han var med om en otäck upplevelse.

För fem år sedan fick han reda på att han har blåsljud i hjärtat, vilket innebär att hans ena hjärtklaff inte stängs och öppnas som den ska.

Mikael berättar att det bestämdes att han skulle på återkommande besök men det fanns ett ytterligare fel som ännu inte hade upptäckts – att han hade tunt blod.

– Jag fortsatte ju med det jag älskar att göra i livet, som att springa. Men det var anledningen till att jag föll ihop den dagen, jag fick helt enkelt inte syre till blodet när jag sprang, berättar Mikael.

När det var 200 meter kvar av loppet – föll han ihop. Efter det minns han inget.

– För mig var ju allt svart, jag vet inte vad som hände. Jag vaknade till liv i ett sjukvårdsställ och frågade ”Är jag i mål?” berättar Mikael.

1 av 4 | Foto: PRIVAT.
Mikael var med om en otäck upplevelse förra året.

Sökte efter hjältarna på Facebook

Mikael hade bara hört historier om hur han kom till sjukvårdsstället och visste inte vilka de som hjälpt honom dit var. I sökandet efter sina hjältar skrev han ett inlägg på Facebook i hopp om att kunna hitta de modiga personer som gett honom ”en andra chans i livet”.

På bara några dagar gillades hans inlägg över 4000 gånger och delades över 16 000 gånger – och nådde hjältarna.

En av dem var Göran Tolvers, 59, som var där med sin dotter för att se på när hans fru sprang loppet. Plötsligt får dottern syn på Mikael och vänder sig till Göran.

– Då säger hon ”pappa, du måste dit, det är en man som ramlat och han har inte kramp”, berättar Göran.

”Det betydde mycket”

Göran springer till Mikael som ligger livlös på spåret. Ytterligare en person, som Göran tror är narkosläkare, påbörjar hjärtkompressioner och Göran gör inblåsningar tills sjukvårdare kunde komma.

– För mig är det självklart. Den som behöver hjälp ska få hjälp, säger Göran.

Göran berättar att han ingripit i många situationer men få situationer har berört honom lika mycket som när Mikael fick tag på Göran.

– Jag blev så berörd av hur tacksam han var över att få en andra chans. Vi pratade länge och väl om att Mikael kommer försöka springa nästa år igen om allt går bra med hjärtat och han var så glad över att han kunde tacka mig för det. Det betydde mycket, säger Göran.

Foto: PRIVAT.
Tomas Hellman är en av de andra hjältarna.

”Tänker hålla kontakten med dem”

Men det var inte bara Göran och sköterskan som ställde upp. Före detta hemvärnssoldaten Tomas Hellman hade sprungit klart loppet och stod och hejade på sin fru och bror när han ser Mikael falla ned på marken.

– Jag såg att han inte reste sig upp och tänkte “här är det något som är fel”, berättar Tomas.

Efter att Lidingöloppets Facebooksida delat Mikaels efterlysning fick Tomas fru syn på den och visade den för Tomas som skickade iväg ett privat meddelande till Mikael på en gång.

– Det var otroligt skönt över att höra att han mådde bra, säger Tomas.

Mikael är överväldigad över vilken effekt sociala medier kan ha och glad över att ha hittat några av sina hjältar.

– Jag tänker hålla kontakten med dem, för de har gett mig en andra chans i livet, säger Mikael.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM