Svenska hjältar

Saken är biff – med linsgryta

Av: 

Mikael Löfström

SVENSKA HJÄLTAR

Jonas Paulsson, 39, slåss för köttfria måndagar: Gör det för barnens skull

VEGOHJÄLTEN Jonas Paulsson visar upp lite av det stora vegetariska utbudet som finns i en vanlig livsmedelsaffär numera.
VEGOHJÄLTEN Jonas Paulsson visar upp lite av det stora vegetariska utbudet som finns i en vanlig livsmedelsaffär numera.

Ut med blodiga biffar och in med lena linssoppor.

Det är Jonas Paulssons, 39, recept på en bättre värld.

– Jag gör det för mina barns skull, säger miljöhjälten från Täby.

Köttindustrin håller på att förstöra vår jord. Det menar Jonas Paulsson och kampanjen ”Köttfri måndag”, och hänvisar bland annat till en FN-rapport som visar att 18 procent av världens växthusgaser kommer från djurhållningen.

– Sättet på vilket vi konsumerar kött i dag måste upphöra, det är många forskare eniga om, säger Jonas Paulsson, som nyligen tog emot Världsnaturfonden WWF:s pris som årets

miljöhjälte.

”Viktigt arbete”

Hans insatser består bland annat i föreläsningar, lobbying och debattartiklar. Kampanjen ”Köttfri måndag”, som är en del av en internationell lobbyorganisation, försöker nu få igenom motionen om en köttfri måndag hos kommuner och landsting.

– Det är ett motigt men viktigt arbete. Folk har svårt att ställa om sig, säger Jonas Paulsson.

Men jobbet har gett tydliga resultat. Till exempel har ett stort svenskt flygbolag infört köttfria flygningar på måndagar.

Äter kött själv

– Det var faktiskt de som kontaktade oss. Den amerikanska författaren Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” hade ett finger med i spelet. Så tack, Jonathan!, säger

Jonas Paulsson till minplanet.se.

Jonas äter själv kött, men mindre än förut. I stället har han upptäckt vegetariska alternativ med bönbiffar och linsgrytor som två favoriter.

Anledningarna till att äta mindre kött är många, tycker Jonas. Minskad biologisk mångfald, utsläpp av växthusgaser och kanske framförallt ett lidande för många djur är några uppenbara orsaker till att dra ner på kött.

– Det finns en lång rad problem med köttkonsumtionen som jag inte vill lämna över till nästa generation, säger Jonas Paulsson.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!