Läkaren Gita Rajan jobbar ideellt för att hjälpa våldtagna
Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2019-03-03
Personer som har utsatts för sexuella övergrepp larmar om att de står utan vård efter att specialistkliniker stängts.
Allmänläkaren Gita Rajan driver sedan 2015 ideellt en egen klinik där hon tar emot personer som utsatts för övergrepp.
– Jag har bland annat kört jourläkarbil på nätterna och jobbat som hyrläkare för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Gita Rajan.
Ur frustrationen över att inte veta vart hon skulle remittera sina patienter som skadats psykiskt efter sexuella övergrepp föddes idén om att starta en egen forskningsanknuten klinik. Gita Rajan, specialist i allmänmedicin, har genom åren träffat många patienter inom primärvården vars problematik i grunden beror på trauman.
– De finns inom alla typer av sjukvård och behandlas för återkommande symtom som sömnsvårigheter, utmattning och smärta. Genom att identifiera de här personerna kan man erbjuda rätt sorts vård. Men problemet är vart man ska skicka remiss, säger Gita Rajan.
Behandlar fel sak
Tidigare har det funnits specialistmottagningar som tagit emot personer med komplexa skador efter sexuella övergrepp. I dag hänvisas patienterna till primärvården eller allmänpsykiatrin.
– Problemet är att man behandlar symtomen där, inte traumat. Ofta saknas det också kunskap om just sexuella övergrepp, och då är det svårt att hjälpa patienterna och det blir lätt fel, säger Gita Rajan.
För fem år sedan grundade Gita Rajan Wonsa (World of no sexual abuse), en ideell organisation med målsättning att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.
– Egentligen är visionen större än så, att ingen ska utsättas för sexuella övergrepp, men man måste börja någonstans, säger Gita Rajan.
Kan inte betala för vården
På mottagningen i Gamla stan i Stockholm arbetar hon och andra läkare på ideell basis eftersom kliniken inte är offentligt finansierad och de flesta patienter saknar ekonomisk möjlighet att betala privat.
– För att få ihop det ekonomiskt har jag bland annat kört jourläkarbil på nätterna, jobbat som hyrläkare och app-läkare, säger Gita Rajan.
Parallellt doktorerar hon vid Karolinska institutet, där även en forskningsgrupp utvärderar behandlingsmetoden Wonsa arbetar utifrån.
”Hon är min uppdragsgivare”
På väggen på kliniken i Gamla stan i Stockholm hänger ett foto på Gita Rajan som 11-åring.
– Det här är min uppdragsgivare. Hon är tittar uppfodrande på mig och säger att nu är du vuxen, lös det här, säger Gita Rajan.
Drivkraften att hjälpa andra bottnar i egna erfarenheter. Som barn blev hon under flera år utsatt för sexuella övergrepp av en släkting. Hennes drivkraft i dag är att genom information och forskning se till att personer i liknande situation fångas upp och får evidensbaserad hjälp. Axel C Carlsson, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet leder en forskningsgrupp som utvärderar vårdprogrammet Wonsa arbetar utifrån.
– De preliminära resultaten visar att vi kan få en kraftig minskning av symtom på post traumatiskt stressyndrom redan efter en behandling, skriver Axel C Carlsson.
Flera hundra personer står i dag i kö för att få hjälp. Majoriteten har utsatts redan som barn, enligt Gita Rajan, och de flesta har upplevt att de inte fått hjälp inom den offentliga vården.
– Vi har en väntetid på ungefär två år för patienter med komplex traumatisering så i höstas tvingades vi stänga väntelistan. På patienternas efterfrågan har vi nu dock en kö till väntelistan, säger hon.
”Sjukt att behöva försvara rätten till vård”
Gita Rajan arbetar ideellt för Wonsa. Hennes mål är att vården ska bli offentligt finansierad.
– Både patientföreningar och vi som arbetar inom sjukvården har gång på gång påtalat behovet av specialistvård för den här patientgruppen. Det vi gör nu är att slutföra forskningsstudierna och publicera dem i internationella tidsskrifter och hoppas att de svenska politikerna så småningom också kommer att lyssna, säger Gita Rajan.
Behandlingarna som Wonsa arbetar med är strukturerade och protokollbaserade, vilket gör dem enkla att sprida och utvärdera.
– Det skulle bli mer kostnadseffektivt för samhället om patienterna fick rätt vård direkt. Men framför allt skulle det kunna hjälpa så många människor att må bättre. Det är med den vetskapen jag fortsätter kämpa för de här patienterna, säger Gita Rajan.
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.
Nominera din hjälte här nedan!