Årets ungdomshjälte

PRESENTERAS AV

Städande ungdomar blev hjältar – räddade sköldpaddan Svanis

avBabs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Ungdomslaget skulle rädda dammen från snusdosor, fimpar och glasspapper.

I slutet av dagen hade laget blivit dubbla hjältar, och förmodligen räddat livet på en ung sköldpaddshane.

– Jag tycker det var lite taskigt att den skulle gå omkring där bland allt skräp och inte ha någonting att äta, säger tränaren Jimmy Eriksson.

För att spara i hop resan till Gothia Cup skulle ungdomarna från Upsala IF plocka skräp i och omkring svandammen i Uppsala. Genom initiativet Städa Sverige kan laget dryga ut kassan, samtidigt som Sverige hålls rent.

Under lördagen fick tränaren Jimmy Eriksson dock använda skräpgrepen till något minst sagt oväntat, vilket Upsala Nya Tidning tidigare berättat.

– Helt plötsligt såg jag att en sköldpadda tittade upp i dammen. Så jag plockade upp den med skräpplockaren. Den passade perfekt, säger Jimmy Eriksson till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Privat
Sköldpaddan Svanis.

Efter att ha övat på otaliga snusdosor och annat som inte hör hemma i dammen var det ingen konst för Jimmy att få upp den lilla sköldpaddan, som trots omständigheterna verkade pigg, kry och tam.

– Antagligen är det någon som har ledsnat på den och släppt ut den. Jag tycker det var lite taskigt att den skulle gå omkring där bland allt skräp och inte ha någonting att äta, så jag plockade upp den och lade den i en låda.

Krabaten väckte stor uppståndelse bland ungdomarna, men när alla fått ta sina bilder tillsammans med den unga hanen kvarstod frågan: Vad gör man med en upphittad sköldpadda?

– Det var ganska svårt att få reda på, jag ringde veterinärer och polisen och lite olika nummer, men till sist ringde jag en djuraffär som har mycket reptiler och sköldpaddor här i Uppsala. Då berättade de att det är just de som brukar ta hand om upphittade sköldpaddor.

Foto: Privat
Nu har Svanis det bra på djuraffären.

Efter en vända hos polisen fick Svanis, som laget döpt sköldpaddan till, komma till en miljö med varmare vatten och artfränder. På djuraffären bor han gott, fram till att han får en ny familj.

– Om någon vill köpa honom så heter han Svanis, döpt efter den gamla fotbollsikonen Magnus Svanfeldt som spelade i Sirius i många år. Och så passar det ju bra eftersom vi hittade honom i Svandammen också.

Fick besök av en älg – i vardagsrummet 00:32
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM