Ingen plockade upp tjejerna vid vägen – utom Lisa

Publicerad 2018-03-21

De två 17-åriga tjejerna traskade i 25 minusgrader längs vägrenen.

När Lisa Lundell fick höra att flera bilar bara svischat förbi blev hon fly förbannad.

– Man kan faktiskt dö i kylan, säger Lisa Lundell.

Det var på fredagskvällen som två 17-åriga tjejer vandrade längs vägen i Östersund. Termometern letade sig nedåt 25 minusgrader, och tjejerna var på väg hem från en gymnasiefest, cirka två mil från stan.

– Det går inte några bussar dit och det är väl känt att det kan gå lite vilt till på gymnasiets programfester, säger Lisa Lundell, som passerade tjejerna när hon skulle hämta sin egen ungdom från festen.

Lisa Lundell tvekade inte ens sekund – utan plockade upp de två ensamma tjejerna.

Lisa tänkte att tjejerna förmodligen var på väg att möta sin skjuts, men när hon på tillbakavägen såg att tjejerna fortfarande traskade i vägrenen stannade hon till. Det syntes på ungdomarna, som signalerade med tummen att de behövde skjuts, att de var berusade. Lisa plockade upp dem, trots att bilen redan var full.

– Jag kör aldrig olagligt annars, men nu fick jag fylla min bil. Men jag tycker att det här var nödvärn. De skulle dö annars, på riktigt. För tolv år sedan var det en kille som frös ihjäl på en sådan fest, säger Lisa Lundell.

När de satt i den fullpackade varma bilen berättade tjejerna att åtminstone sju bilar passerat utan att erbjuda skjuts. Det fick Lisa att rasa.

– Jag blev så förbannad. Jag förstår inte hur, mestadels föräldrar som kör och hämtar, kan ignorera två tjejer som går med bara täckjacka på sig när det är 25 grader kallt och inte finns någon lokaltrafik.

Borde anmälas

När Lisa kom hem med sina barn gjorde hon ett inlägg på Facebook, som har fått många positiva reaktioner och kommentarer. En del har dock kommenterat att Lisa borde anmäla händelsen till socialtjänsten.

– Vad ska jag anmäla till soc – att två 17-åriga tjejer har druckit alkohol? Nej, det är väl de som inte brydde sig om att hjälpa dem som skulle bli anmälda för något, säger Lisa Lundell.

Lisa vill uppmana föräldrar att inte enbart tänka på sina egna ungdomar.

– Ungdomar måste få vara ungdomar och de kommer alltid att göra dumma saker. Men vi föräldrar måste ju hjälpa varandra att se efter dem så att ingen dör. Föräldrar måste ta ansvar för varandras barn, säger Lisa Lundell.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!