Ahmed, 22, hjälte – sprang ikapp tjuvar

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-07-03

Hyllas av polisen: Han gjorde allt rätt

Polisen Andy Roberts hyllar 22-årige Ahmed Al-Grety som stoppade två tjuvar sedan de rånat en funktionshindrad kvinna.

Malmöbon Ahmed Al-Grety är dagens stora hjälte.

När en kvinna med funktionsnedsättning rånades på öppen gata tog han genast upp jakten på tjuvarna samtidigt som han ringde till polisen.

– Jag såg till att hålla dom kvar tills polisen kom. För mig är det självklart att hjälpa till.

Det var under en promenad på Kirseberg som 22-årige Ahmed plötsligt hörde hur en kvinna skrek att hon blivit rånad. Runtomkring strosade folk vidare som om ingenting hänt – men Ahmed tvekade inte en sekund.

Kvinnan hade knuffats till marken och blivit rånad på sin midjeväska.

– Allt gick väldigt fort, jag vände mig om och såg hur två kvinnor sprang i väg från platsen. Jag förstod ju direkt att det var de som rånat kvinnan, så jag sprang efter.

Rånarna hade inte en chans

När rånarna insåg att Ahmed Al-Grety var efter dem försökte de göra sig av med stöldgodset genom att kasta det i en papperskorg.

Samtidigt bestämde sig Ahmed Al-Grety för att ta en genväg och på så vis lyckades han till slut fånga in kvinnorna mot ett staket.

Under tiden som jakten pågick ringde Ahmed polisen som satte fart mot platsen.

– När vi kom fram hade Ahmed fångat in kvinnorna mot staketet, de hade inte en chans att komma undan, säger yttre befäl Andy Roberts, som var först på plats.

Nominerad för rådigt ingripande

Ahmeds agerande beskrivs som modigt av polisen som har nominerat honom till "avdelningen för rådigt ingripande av allmänhet."

– Han är verkligen dagens hjälte, att ingripa så som Ahmed gjorde, särskilt när en funktionshindrad person blir utsatt för brott, är sådant som verkligen bör uppmärksammas, fortsätter Andy Roberts.

– Som polis ser man ju väldigt mycket, men det här är ett ärende som jag inte kommer att glömma.

Hjälten själv menar att det var självklart för honom att ta upp jaken på rånarna.

– Min inställning är att vi måste ta hand om varandra, och hjälpas åt när vi ser sånt här. Det var många som inte gjorde något trots att de såg vad som hände. Det tycker jag är dåligt. Den här kvinnan var helt försvarslös.

Följ ämnen i artikeln