Familjen Karlsson är Årets Grannar – delar ut 10 000 julklappar

De har energi så att det räcker till ett fotbollslag – men de använder den för att hjälpa familjer i sitt närområde som har de tufft. De delar ut julklappar, mat och fixar fritidsaktiviteter som är gratis för alla barn.

– Att kunna hjälpa är att vara rik på riktigt, säger familjen Karlsson.

Nu har Svenska Hjältars jury utsett dem till Årets Grannar 2017.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar


Sean Banan var på plats i Norrbotten för att överraska familjen med glädjebeskedet. Plötsligt dök han upp och slet mikrofonen ur handen på Stefan: ”Kött och blåbär, hallå där”.

– Det blev som en chock, säger pappa Stefan och skrattar.

– Han var min stora idol när jag var liten, jag ville alltid lyssna på honom i bilen! säger sonen Marcus.

Familjen Karlsson i Luleå såg allt fler föräldrar i sitt närområde som inte hade råd att låta sin barn delta i fritidsaktiviteter eller ge dem julklappar. Det var grannar, klasskamrater till barnen och människor de mötte dagligen i Luleå.

Känslan skavde så mycket i dem att de var tvungna att göra något åt saken.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att minska utanförskapet. När våra barn sticker och fikar efter skolan finns det alltid någon som inte kan följa med, som inte har råd, berättar mamma Anna.

Nu står det klart: Familjen Karlsson har utsetts till Årets Grannar 2017, och kommer att prisas på den stora Svenska Hjältar-galan den 11 december.
Nu står det klart: Familjen Karlsson har utsetts till Årets Grannar 2017, och kommer att prisas på den stora Svenska Hjältar-galan den 11 december.

Det lilla initiativet växte till något stort. De startade en ideell förening som de döpte till VildaKidz. Nu arrangerar de minst 200 kostnadsfria aktiviteter om året för barn upp till 18 år. Under träffarna får barnen följa med på allt från skotersafari och vildmarsläger till konserter, biokvällar, piratäventyr, badhus och bondgårdar.

– Vi vill att alla barn ska kunna ha en meningsfull fritid, och att alla ska känna sig välkomna. Vi prioriterar sjuka och utsatta, men ingen ska känna sig vare sig vare sig utpekad eller utesluten. Vi måste börja med att visa barnen att alla är lika mycket värda, annars blir det galet i framtiden.

De samarbetar med bland andra socialen, Rädda Barnen, kyrkan och polisen för att verkligen kunna nå de barn som behöver det allra mest.

I år kommer de att dela ut mer än 10 000 julklappar och julmat till familjer som inte har samma ekonomiska möjligheter som andra.

Ni jobbar båda heltid och gör det här på fritiden – hur hinner ni med allt...?

– Det tar en del tid så klart – men vi brukar säga att kunna hjälpa är att vara rik på riktigt, säger Anna och ler brett.

Och hur känns det nu inför Svenska Hjältar-galan?

– Åh, det känns lite overkligt. Man har liksom inte förstått det än. Det känns lite konstigt, för det här gör man ju inte för att man vill ha uppmärksamheten, säger Stefan.

Vad drömmer du om framåt?

– Jag vill ju göra det här på heltid!

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.