Husdjur blir gisslan hos våldsamma män

Anna-Karin skyddar även djur: Ett stort problem

Anna-Karin Rybeck ordnar skyddat boende för kvinnor som hotas av dödligt våld.

Hon tar även emot husdjur till dem som flyr.

– Att plåga husdjur är ett sätt att hålla kvar kvinnorna, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

I diskussionen om våld i nära relationer är det en faktor som ofta glöms bort, och som inte så många har kunskap om: Husdjurens betydelse.

– Jag har sett många fall där hundar, katter eller andra djur torteras eller dödas. Få människor kan lämna sitt älskade djur hos en person som skadar det, säger Anna-Karin Rybeck.

– Att skicka filmer eller bilder på ett plågat eller sjukt djur används också som påtryckning för att få kvinnan att återvända om hon lyckats fly.

Såg ett mönster

Anna-Karin Rybeck driver Safe-Care i Stockholm, som ordnar skyddande boenden i akuta ärenden där personer löper risk att dödas. De allra flesta är kvinnor. Fallen kommer från polis, socialtjänst och Migrationsverket.

Hon har en bakgrund som forskare inom psykiatri och har också arbetat ideellt på kvinnojour i många år.

För några år sedan började hon se mönstret med gärningsmän – eller familjer när det gäller hedersrelaterat våld – som höll husdjur som en sorts gisslan.

– Gång på gång såg jag hur djur brändes, sparkades eller förgiftades som utpressning. Väldigt få kan stå emot när det gäller en varelse man har en känslomässig relation till. Många får panik och återvänder för att skydda djuren.

På ett år upptäckte hon runt tio djur som dödades för att få kvinnan att komma tillbaka. Där föddes idén om ett boende som även tar hand om djur.

Sedan starten 2016 har Anna-Karin och de anställda tagit sig an många olika djur, som katter, hundar, fåglar, smådjur som marsvin – och till och med hästar. Dessutom ”jobbar” hundar på hennes kontor, för att sprida välmående och trygghet för dem som behöver skydd.

Närhet och skydd

Hon berättar att ett husdjur lätt får extra stor betydelse för en person som lever i rädsla för psykiskt eller fysiskt våld:

– De ger närhet, tröst och trygghet, och ibland rent skydd mot den som utövar våldet. Ett husdjur kan bli en totalt lojal bundsförvant i en kaosartad tillvaro. Ofta betyder de väldigt mycket för barnen, de balanserar vardagen och ger lugn.

Men om man verkligen fruktar för sitt liv, går det inte att strunta i djuren?

– Naturligtvis har alla en överlevnadsinstinkt. Men det är en större kraft än många förstår att vilja skydda de man älskar, även när det handlar om djur. Den här utpressningen är brutal.

Hon hoppas att allt fler som arbetar mot våld i nära relationer ska få upp ögonen för problemet, till exempel när det gäller att snabbt kunna hämta husdjur när en kvinna flytt.

– Få förstår dimensionen av den här riskfaktorn. Det är väldigt ont om boenden som tar emot djur, och gången för att hämta husdjur är ofta lång och komplicerad.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.