Svenska hjältar

Äldreboendet åkte till Rhodos: ”Både skratt och glädjetårar”

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

Claes Olsson

SVENSKA HJÄLTAR

Halmstad fick fick fem miljoner för att sätta guldkant på de äldres vardag. En del av pengarna gick till Harplinge äldreboende som har varit på en resa på Rhodos i Grekland.

– Det har varit helt underbart och det har blivit både skratt och glädjetårar, säger Heidi Nilsson, konceptansvarig för boendet.

Pengarna ska gå till fler aktiviteter, vardagsrehab och en resa, något som Hallandsposten tidigare skrivit om. I slutet av september bar det av till Rhodos för sju äldre från Harplinges äldreboende. Med sig på resan hade de en personal för varje äldre och en sjuksköterska.

– Resan var en idé jag hade som vi skickade in till politikerna och nämnden så att de äldre får uppleva det här en gång till och det var jättelyckat, säger Heidi Nilsson, konceptansvarig för boendet.

Det var nervöst i början, berättar hon, eftersom de aldrig gjort något liknande tidigare och hon oroade sig för att något skulle gå fel.

– Men det har verkligen gått jättebra och vi blev väl bemötta överallt.

Under en vecka var de äldre, som är mellan 80- och 90 plus, på Rhodos och de har hunnit med att både sola, bada, äta god mat och shoppa lite.

De äldre ville bada i havet

Men att bada i havet var favoriten och det var vad de äldre sett fram emot mest. Reaktionerna har varit underbara och de har varit väldigt lyckliga, säger Heidi Nilsson.

– Det har varit känslosamt för alla som varit med på resan, det blev både skratt och glädjetårar. Vi har haft det väldigt mysigt tillsammans, säger Heidi Nilsson.

De äldre som ville följa med på resan har bekostat resa och logi själva. Personalens resekostnader täcktes av bidraget.

– Personalen som var med på resan har varit helt fantastisk och de har tagit hand om våra äldre med så mycket kärlek och empati under veckan. Utan de hade resan aldrig blivit så bra som den blev. Det känns som att det här vill vi göra igen!

De fem miljonerna är ett statligt stimulansbidrag till kommunen som ska användas till förstärkningar inom äldreomsorgen under hösten. I Halmstad väntar fler aktiviteter och vardagsrehab. Och så blev det ju en resa för de äldre också.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

Aftonbladet

/

Svenska hjältar

/

Svenska hjältar

LÄS VIDARE

Äldreboendet ställde till med kräftskiva

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Halmstad

Äldrevård

Rhodos

Resor