Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Svenska hjältars jury 2019: Bland det häftigaste vi gjort

Av: 

TT

Jury för Svenska hjältar år 2019. Marika Carlsson, Micael Bydén, Sarah Dawn Finer, Lill Lindfors, Peter Settman, Anders Bagge, Margaux Dietz, Thomas Fogdö och Shima Niavarani. Saknas på bild: Quincy Jones III och Pär Johansson.
Jury för Svenska hjältar år 2019. Marika Carlsson, Micael Bydén, Sarah Dawn Finer, Lill Lindfors, Peter Settman, Anders Bagge, Margaux Dietz, Thomas Fogdö och Shima Niavarani. Saknas på bild: Quincy Jones III och Pär Johansson.

Nu i december är Aftonbladets Svenska Hjältar-gala tillbaka för trettonde året i rad. En gala för att hylla vanliga människor som gjort skillnad för andra.
– Det här är det finaste uppdrag man kan ha, säger juryns ordförande Peter Settman.
Två nya namn har också tagit plats i galans jury, skådespelaren Shima Niavarani och komikern Marika Carlsson.

Svenska folket har nominerat sina hjältar och en namnkunnig jury med programledaren Peter Settman i spetsen har utsett hjältarna i sju kategorier.

I år har över 5 000 förslag på kandidater skickats in, något av ett rekord, och juryn har haft ett digert jobb att välja de sju hjältedåd som ska hyllas och premieras på den tv-sända galan från Cirkus i Stockholm den 18 december på TV3, Viafree och Viaplay.

Nyinstiftade priser för i år är Årets medborgare och Årets svenska hjälte i världen.

– En hjälte behöver nödvändigtvis inte vara stark eller snabb, men det är en person som agerar och hjälper behövande. Jag är glad och hedrad över att få vara med i Svenska Hjältar-juryn och att få ta del av alla dessa fantastiska hjälteinsatser, säger skådespelaren Shima Niavarani som är ny i juryn för i år.

”Jag är otroligt imponerad”

Förutom Niavarani är även komikern Marika Carlsson ny i juryn som leds av ordförande Peter Settman. I juryn sitter även Micael Bydén, överbefälhavare, Anders Bagge, musikproducent, Lill Lindfors, artist, Thomas Fogdö, föreläsare och fd utförsåkare, Margaux Dietz, influencer, Pär Johansson, teaterproducent, Quincy Jones III, musikproducent och Sarah Dawn Finer, artist.

– I en tid av avskärmning, där vi mycket är i vår egen bubbla, ser vi inte alltid medmänniskor som behöver hjälp. Därför är det en stor ära att få ta del av alla hjälteberättelser och hylla de människor som agerat. Jag är otroligt imponerad av de nominerade, framför allt de som kämpar år efter år för behövande, säger Sarah Dawn Finer.

En annan som blev djupt berörd av hjältehistorierna är Margaux Dietz:

– Att sitta i den här juryn är bland det häftigaste jag har fått göra någonsin, säger hon.

Hjältar i sju kategorier

Juryn utser sju hjältar i kategorierna Årets livräddare, Årets medborgare, Årets ungdomshjälte, Årets skyddsängel, Årets vårdhjälte, Årets medmänniska och Årets svenska hjälte i världen.

– För Aftonbladet är vår Svenska Hjältar-journalistik viktig året om. De starka berättelserna om människor som verkligen gör skillnad, ofta utan att någon bett dem, väcker både hopp och ett enormt engagemang hos våra läsare. Därför är galan en av årets höjdpunkter, där vi under en kväll får chansen att både hylla insatserna och möta dessa fantastiska hjältar, säger Lena K Samuelsson, Aftonbladets publisher.  

Galan på Cirkus i Stockholm sänds på TV3, Viafree, Viaplay och aftonbladet.se den 18 december. Svenska Hjältar hyllar under hela året människor som gjort avgörande insatser i vardagen genom journalistik i Aftonbladet, på Svenska Hjältar-sajten samt i radio på RIX FM och på streamingtjänsten Viafree.

– Vi är väldigt stolta över den succé Svenska hjältar-galan var förra året och visar på kraften i att vi kan engagera publiken på alla våra plattformar. Vi ser fram emot att höja ribban ytterligare i år, säger Filippa Wallestam, VD för Nordic Entertainment Group i Sverige. 

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.