Årets Skyddsängel

Agneta, 67, pausar pensionärslivet – leder vaccineringen

Av: 

Jonas Sylvén Möller

Platschefen Agneta Colliander, 67, i mitten med papper i ena handen och visir i den andra handen.
Platschefen Agneta Colliander, 67, i mitten med papper i ena handen och visir i den andra handen.

SVENSKA HJÄLTAR

Pensionären Agneta tröttnade på att lägga pussel och sökte jobb på vaccinationsmottagning.

Det slutade med att hon blev platschef och byggde upp hela kommunens vaccinationsorganisation – där ungefär hälften är pensionärer.

– Bara vi får vaccin så grejar vi det här. Vi kan vaccinera sju dagar i veckan, säger hon.

För 67-åriga Agneta Colliander är dagarna hektiska. Hon är nämligen en av två platschefer för vaccinmottagningen i Hallsberg, någonting som tidningen Vårdfokus var först med att berätta om.

Där är nästan alla i personalstyrkan – precis som Agneta – pensionärer.

– Jag tror att de flesta känner som jag, att de vill göra en god gärning. Vi måste vaccinera svenska folket och då är det klart att vi ställer upp. Jag tycker att hela gänget som jobbar här är hjältar, säger hon.

Agnetas arbetsuppgifter går bland annat ut på att pussla ihop personalens scheman, se till att allt material finns på plats och att tilldela coronavaccin.

Men för inte särskilt länge sedan pusslade hon andra saker än scheman.

Lade pussel och bakade bullar

I 20 år jobbade Agneta på Universitetssjukhuset i Örebro. Bland annat som chef inom laboratoriemedicinska kliniken. För två år sedan gick hon i pension.

– Jag hade jobbat mycket innan jag gick i pension. Så jag tänkte att jag skulle göra allt jag inte hunnit med. Jag ville resa mycket och umgås med barnbarnen, säger hon.

Agneta hann resa en del, men sedan slog coronaviruset till. Det sköna pensionärslivet som hon hade börjat vänja sig vid gick upp i rök.

– Då blev det mycket stillasittande. Man fick inte träffa någon. Jag lade pussel och plockade fram virkningar. Jag började till och med baka bullar för att få tiden att gå. Det var tråkigt, säger hon.

Agneta Colliander pausar pensionärslivet och leder vaccineringen.

Fick ansvar för att bygga upp hela organisationen

I början på december förra året hörde Agneta på radion att regionen sökte personal till att vaccinera människor mot covid-19. Hon surfade in på Örebro regions hemsida och anmälde sitt intresse.

Kort senare blev hon erbjuden tjänsten som platschef. Agneta fick tillsammans med den andra platschefen Gunilla Hultberg, som också är pensionär, ansvar för att bygga upp hela organisationen kring vaccineringarna i kommunerna i södra länsdelen.

– Innan jul var vi med och tittade ut en lämplig lokal. Man hade fått tips om en lokal som stod tom och som snabbt byggdes om invändigt. Vi har 14 stycken vaccinationsbås, akutrum, beredningsrum och personalutrymmen, säger Agneta.

Ställer upp tills alla fått sina doser

Mottagningen har kapacitet att vaccinera 2 000 personer om dagen. Den första vaccinationsdagen i Hallsberg var den 20 januari och sedan dess har arbetet tuffat på.

Hela personalstyrkan, som alla är vaccinerade, utgörs av icke-ordinarie personal. Av de drygt 70 sjuksköterskorna är ungefär 50 pensionärer. Den äldsta är 77 år gammal.

Dessutom finns det en grupp yngre personer som arbetar och registrerar vaccinationerna, där många har ett annat arbete vid sidan om och går in och arbetar på sin fritid.

– Vi är kvar i fas 2 och vaccinerar 70 år och uppåt. Men nu har vi fått ett nytt datorsystem så att det blir lättare att boka tider på 1177 utan Bank-ID, säger hon.

Agneta har en positiv känsla kring vaccineringarna. Hon garanterar att personalen på mottagningen i Hallsberg kommer att ställa upp tills alla har fått sina två doser.

– Bara vi får vaccin så grejar vi det här. Vår personal står beredd och kan jobba till klockan tio på kvällen om det ska behövas, säger Agneta.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Leif, 75, är bovarnas stora skräck

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Hallsberg

Coronaviruset

Pensionärer

Covid-19

Vaccin

Örebro