Tvåbarnsmamman Anette, 39, drabbas hårt av höjda matpriser

Publicerad 2022-07-27

Stockholm Stadsmission larmar nu om att fler och fler inte har råd att handla mat.

Enligt Åsa Paborn, direktor på organisationen, är situationen skriande allvarlig.

Tvåbarnsmamman Anette är en av alla de som påverkas av höjda matpriser.

Julisolen skiner på de 20-talet personer som står i kö för att komma in i Matmissionens butik i Haninge i södra Stockholm. En av de som står i raden är 39-åriga tvåbarnsmamman Anette. Hon har skuldsanering och är sjukskriven på 75 procent sedan ett halvår tillbaka på grund av utmattning.

Anette beskriver sin ekonomiska situation som tuff.

– Det är lite skamligt att prata om sådana här saker. Att man har det dåligt ställt. Men det känns viktigt att sprida information om att Matmissionen finns, säger Anette.

Hon har handlat här i tre veckor och för henne betyder det mycket.

– Att kunna handla här gör stor skillnad. Det gör att jag har råd att köpa glass till barnen och att vi kan ha fredagsmys. Jag kommer kanske ha råd att laga mina tänder i höst eftersom jag kan lägga undan några kronor varje månad, säger hon.

För Anette, tvåbarnsmamma, betyder Matmissionens låga priser mycket.
För Anette, tvåbarnsmamma, betyder Matmissionens låga priser mycket.

Vad sparar du in på?

– Sånt som kan anses vara lyx. Jag röker inte och jag snusar inte. Jag äter inte godis. Jag köper margarin i stället för smör. Jag har barnen varannan vecka. När jag är ensam äter jag mindre så att det ska finnas mer mat när barnen är hos mig, säger Anette.

Hur kommer sommaren att se ut för dig?

– När det är sommarlov äter ju barnen mer hemma. De vill äta glass och åka på utflykter. Det blir dyrare. Vi har en fördel att min mamma äger en sommarstuga vid havet. Där kostar det inte för oss vara så det är lyxigt. Vi är inte i närheten av att få ihop till en utlandsresa.

Högt tryck på Stadsmissionens butiker

Matmissionen är Stockholm Stadsmissions butiker med billig mat. Här får medlemmar – personer med lägre inkomster än 11 190 kronor i månaden – handla varor till en tredjedel av priset i en vanlig mataffär.

Medlemmarna utgörs av bland annat barnfamiljer, pensionärer, sjukpensionärer och långtidsarbetslösa.

– Vi har ett brett samarbete med dagligvarubranschen. Vi får maten från butikskedjornas centrallager och direkt från leverantörer och producenter. Vi köper inte in någonting utan varor som annars skulle bli svinn doneras till oss gratis, säger Johan Rindevall, chef för Matmissionen.

De senaste månaderna har han märkt av ett stort ökat tryck av människor som vill bli medlemmar på Matmissionen och handla billig mat. Han tror att det har att göra med inflation och höjda matpriser.

Det senaste halvåret har Matmissionen öppnat tre nya butiker i Stockholm. Johan hade räknat med 2 000 nya medlemmar per butik ett år efter öppning.

– Den första nyöppnade butiken hade 3 000 nya medlemmar efter två och en halv månad. Det är ett inflöde av nya medlemmar som vi aldrig har sett förut. Jag märker också av att folk är oroliga över inflationen för att de pratar om inflationen när de är här och handlar, säger han.

Johan Rindevall, chef för Matmissionen.
Johan Rindevall, chef för Matmissionen.

Stadsmissionen larmar: ”Behovet just nu är skriande”

Enligt Åsa Paborn, som är direktor, alltså högsta chef, på Stockholm Stadsmission är situationen just nu allvarlig. Hon menar att människor som tidigare har levt med små marginaler och precis fått ihop ekonomin nu söker hjälp hos hjälporganisationer. Däribland Stockholm Stadsmission.

– Fler och fler människor har inte råd att handla mat. Och det antalet väntas bara stiga eftersom matpriserna fortsätter att stiga. Behovet just nu är skriande, säger Åsa.

Även små prishöjningar får stora konsekvenser på människors levnadsstandard och vardag. Det kan handla om att man får svårt att betala hyran, tvingas prioritera bort näringsriktig mat och inte har råd att köpa kläder.

Hon understryker att även många barn påverkas. Till exempel genom att man inte vill bjuda hem kompisar efter skolan eftersom att man inte har råd att bjuda på mellanmål.

– Det är en oroväckande utveckling som vi i nuläget inte ser något slut på. Det handlar om stora grupper av människor, säger Åsa.

Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.
Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Pensionären Bengt: Kronofogden vill ha sitt

Inne i Matmissionens butik i Haninge går 68-årige Bengt omkring bland hyllorna. Halloumi kostar en krona, Ben and Jerrys-glass 16 kronor och en flaska grillsås tre kronor.

Men i dag är Bengt på jakt efter sill och mjölk.

– Jag handlar här eftersom att jag har dålig pension. Kronofogden vill ju ha sitt, säger Bengt.

Han påverkas mycket av höjda priser. Utan Matmissionen skulle han ha svårt att få ihop ekonomin.

– Jag har varit pensionär ett tag så jag har bra koll på matpriser. Nu har det höjts ordentligt. Matmissionen betyder att jag kan få några kronor över varje månad att göra andra saker för, säger han.

Pensionären Bengt brukar handla på Matmissionen.
Pensionären Bengt brukar handla på Matmissionen.

Vad skulle du göra om du hade mer pengar över?

– Då skulle jag inte snylta på mina barn. Jag skulle se till att ge julklappar till mina barnbarn. Jag har sex stycken.

Vad är det första man drar in på när ens ekonomiska situation blir ansträngd?

– Jag röker inte. Jag dricker lite grann, men det är inte alltid jag har råd med det heller. Det är fyra öl på fredag och fyra öl på lördag, så det är inte så mycket. Men det är inte alltid jag har råd med det heller. Jag behöver inte dra in på maten när jag kan handla på Matmissionen, säger Bengt.

LÄS VIDARE