PRESENTERAS AV

Marcus fångade cykeltjuvarna – utan att lämna soffan

Foto: Privat/TT/Kollage
Marcus Bryngelsson styrde upp polisjakten från tv-soffan.
SVENSKA HJÄLTAR

Polisen Marcus Bryngelsson satt hemma och tittade på tv-serien Americans när han fick syn på ett Facebookinlägg. Grannarnas cyklar hade blivit stulna – och det fanns ett vittne. Från vardagsrummet styrde han upp en lyckad polisjakt som ledde till två gripanden, skriver Värmlands Folkblad.

– Man är alltid på alerten och försöker agera, säger Marcus till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Klockan var runt tio på fredagskvällen och Karlstadspolisen Marcus Bryngelsson, 36, satt hemma och tittade på tv-serien Americans. Plötsligt lade han märke till ett inlägg i hans bostadsområdes Facebookgrupp för grannsamverkan.

En granne skrev att två av familjens cyklar blivit stulna under natten. En annan granne svarade att hon bevittnat stölden. Trots att Marcus hade ledig kväll bestämde han sig för att agera.

– Den andra kvinnan skrev att hon hade sett en skum bil under natten. Jag kontaktade henne och fick registreringsnumret och en bild hon tagit av bilen, säger han.

Greps på några minuter

Marcus kontaktade sina kollegor i tjänst med informationen. Det visade sig att de hade god kännedom om bilen. En av kollegorna hade till och med stoppat den nyligen i ett annat ärende.

– De visste vilka som körde bilen och var de brukar hålla till. Bara några minuter senare hade de fått syn på bilen på avstånd, kört ikapp och stoppat den, berättar han.

I bilen hittade polisen en stor mängd misstänkt stulen diesel. Två personer kunde gripas och en av dem bar på nycklarna till ytterligare en skåpbil. När polisen lyckats lokalisera bilen som nycklarna hörde till visade den sig utgöra ännu en tjuvgömma.

– Bilen innehöll elverktyg, elektronik och ett tiotal cyklar. Just nu utreder vi vem som äger sakerna, berättar Marcus.

Beroende av allmänheten

Han vill gärna tona ned sin egen roll i historien. Istället vill han framhäva det samarbete mellan flera olika personer som ledde till att tjuvarna kunde gripas.

– Det var ett magiskt teamwork där allting funkade. Från ett jättebra vittne och en tydlig målsägande till mig som råkade se inlägget och poliserna i tjänst som fick syn på bilen och ingrep, säger Marcus.

Han är positiv till det noggranna vittnet och att grannsamverkan fungerade så pass bra i det här fallet. Han vill uppmuntra andra områden att ta efter.

– Det har varit mycket inbrott i Karlstad och Värmland på senaste tiden. Polisens arbete är helt beroende av att allmänheten är på hugget. Utan det går det inte att komma framåt i samma utsträckning, säger Marcus Bryngelsson.

ARTIKELN HANDLAR OM