Så vill Gustav Fridolin rädda svenska skolan

SVENSKA HJÄLTAR

Gustav Fridolin tar till sig kritiken om att elevers hälsa måste vara en prioriterad fråga.

– Elevhälsan och barn- och ungdomspsykiatrin måste byggas ihop så ingen faller mellan stolarna, säger utbildningsministern.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Gustav Fridolin var på plats i Svenska Hjältars paneldebatt för att diskutera skolans framtid. Han tycker att den utbyggnad av elevhälsan som regeringen påbörjat måste fortsätta:

– Det ska inte vara en kurator som man inte vet när den är på plats, kuratorn ska vara tillgängliga för eleverna och lärarna måste få rätt stöd att bemöta elever som mår dåligt, säger Gustav Fridolin.

En utmaning är att samverkan stärks. De som har hand om barn och ungdomars vård på kommuner och landsting ska ha bra kontakt med elevhälsan på den skola som eleven går på.

Foto: ANDREAS STENBERG och HASSE HOLMBERG/TT
Utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Vi måste bygga ihop elevhälsan med barn- och ungdomspsykiatrin så att personer inte hamnar mellan stolarna.

”Stora fajten är att fixa skolsegregationen”

Den senaste Pisa-rapporten, som kom i december förra året visade att jämlikheten i det svenska skolsystemet har försämrats. Klyftan har ökat mellan de elever som presterar högt och lågt.

– Det är väldigt tydligt, ska vi fortsätta att ha bra skolresultat måste vi lösa ojämlikheten. Min stora fajt är att det ska lösas och i Skolkommissionen har profession och forskning tillsammans pekat ut vad som behövs, säger Gustav Fridolin.

”Finns rimliga invändningar mott lottning”

Skolkommissionens förslag om att platser på populära friskolor ska tilldelas genom lottning har fått hård kritik. Fridolin håller med om att det finns problem med förslaget.

– Det finns rimliga invändningar mot förslaget och det är tydligt att lottning inte har stöd i riksdagen och inte går att få igenom idag, säger Gustav Fridolin och passar över bollen till friskolorna själva:

– Nu väntar jag på att friskolorna själva ska komma med förslag och berättar hur de vill att det ska fungera för att det ska bli mer rättvist.

Foto: ANDREAS STENBERG
Utbildningsminister Gustav Fridolin diskuterar skolans framtid med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Glada Hudikteaterns Pär Johansson.
ARTIKELN HANDLAR OM