Gav njuren till okänd tonåring

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Villes donation räddade barnets liv

ANMÄLDE SIG SOM DONATOR 32-årige Ville Kamppinen är en hjälte – han valde att donera sin njure till en okänd person. ”Jag har alltid velat hjälpa andra” säger han.
Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
ANMÄLDE SIG SOM DONATOR 32-årige Ville Kamppinen är en hjälte – han valde att donera sin njure till en okänd person. ”Jag har alltid velat hjälpa andra” säger han.

När Ville var 15 år bestämde han sig: han skulle donera sina organ.

I dag hjälper Villes njure en tonåring att leva.

– Jag är glad att jag kan hjälpa, säger Ville.

En njurtransplantation utförs på Karolinska.

Förra året fick 370 svenskar en ny njure. 168 av dem kom från levande donatorer – i princip alla från en släkting eller god vän.

I sällsynta fall kommer donationen från en levande person som är anonym för mottagaren. Som Ville Kamppinen, 32, från Skogås söder om Stockholm.

– Jag vet faktiskt inte hur det kom sig att jag kom på att jag ville donera. Jag har alltid velat hjälpa andra, säger Ville.

Då för nära 17 år sen sa läkarna nej till donationen från Ville. Men för ett par år sen tog han tag i det igen. Sen följde ett stort antal provtagningar – och samtal med läkare och kurator.

Opererades i timmar

På försommaren förra året rullades Ville in till operation.

– Den tog flera timmar och visst gjorde det ont efteråt. Jag blev sjukskriven i tre månader, säger han.

Ville berättar att han efteråt helst också hade velat donera en bit av sin lever, men där sade läkarna stopp.

Ett barn i yngre tonåren fick hans njure. Något mer fick han inte veta av läkarna. Varken om njuren gick till en kille eller tjej – eller var i Sverige mottagaren bor.

”Jag vill inspirera”

I dag är Ville fullt frisk och jobbar.

– Jag förstår inte varför inte fler donerar. Det är klart att det gör ont, men det gör ju bara ont en sådan kort tid av hela ens liv.

– Jag vill gärna inspirera andra, men man behöver kanske inte vara så extrem som jag. Man kan man kan ju donera blod, till exempel, säger han.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.