Årets medborgare

Cahit tröttnade på inbrott – överraskade tjuven

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

SÖDERHAMN. Företagaren Cahit ”Jalle” Yenigün tröttnade på upprepade inbrott nattetid och bestämde sig för att göra något åt saken. Han stannade kvar i en av bärgningsbilarna efter stängning.

– När de kom på natten överraskade jag dem och brottade ner den största mannen, säger han.

Cahit Yenigün, 41, äger Pumpens närbutik & bilvård i Söderhamn, som på kort tid utsatts för flera inbrott. Natten mot torsdag förra veckan bestämde han sig för att sova över i en av bärgningsbilarna och ta reda på vilka tjuvarna var. Och det gav utdelning redan första natten, vilket blåljussajten Xnytt.se var först att berätta om.

– Jag väcktes av ett ljud och såg hur två personer försökte ta sig in i ett skåp där vi har våra verktyg. Då öppnade jag dörren och gick ut. De blev jättechockade, de hade inte väntat sig att någon skulle kliva ur lastbilen, säger Cahit Yenigün.

Berättar om stöldgodset

För att säkra bevis började han smygfilma männen med sin mobiltelefon. I videon berättar den ena mannen att han varit på plats vid tiden för de tidigare inbrotten, och vad han hade tagit.

– Jag var ju nyfiken så jag började ställde frågor och då berättade den ena mannen om vad han tagit och att det fanns gömt och att jag kunde få tillbaka det.

Cahit Yenigün framför lastbilen han låg i bakhåll i.

Tog en snabb vändning

När Cahit Yenigün började trycka in numret på telefonen för att ringa polisen fick männen bråttom.

– De fick panik och började springa så jag bestämde mig för att springa efter. Och jag kunde ju inte ta båda två, så jag tog den största.

Cahit Yenigün brottade ned mannen och höll fast honom tills polisen kom.

– Jag hade tur för de kom snabbt, de måste ha varit i närheten.

Tack vare Cahits signalement lyckades polisen även få tag på den andra mannen snabbt.

– De kom tillbaka med honom nästan direkt. Det tog bara omkring femton minuter.

Skärmdump ur filmen där Cahit Yenigün konfronterar personerna som bryter sig in på hans jobb.

Förhindra framtida inbrott

Några som blev extra glada för Cahit Yenigüns envarsgripande var det närliggande äldreboendet Åsgården, som även de har drabbats av inbrott och stölder.

– Polisen hittade en huvudnyckel till äldreboendet i ena mannens ryggsäck, så en från äldreboendet hörde av sig till mig och tackade för att de slipper byta alla lås.

Männen är misstänkta för stöld, egenmäktigt förfarande och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Enligt Hela Hälsingland åtalades en av männen så sent som för en månad sedan för häleri och narkotikabrott i ett mål som även omfattade misstänkt stöld.

– Det känns väldigt skönt att vi har tagit fast dem, så att vi kan fortsätta arbeta på som vanligt och inte behöva oroa oss för att våra bilar ska sakna utrustning när vi ska ut, säger Cahit Yenigün.

Nu hyllas han

Han tror att det kommer att bli lugnare nattetid framöver.

– Vi har klarat oss ganska bra från inbrott tidigare, och jag hoppas att det här kan avskräcka tjuvar i framtiden. Jag hoppas att de blir rädda för att möta mig, säger Cahit Yenigün.

Polisen i Söderhamn skriver på sin hemsida att det var tack vare Cahin Yenigün som de misstänkta gärningsmännen kunde gripas. ”Polisen passar på att tackar vittnet för hans rådiga ingripande vid händelsen.”

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ludwig, 25, stoppade försök till mordbrand – nu får mannen fängelse

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Brott

Inbrott

Söderhamn

Svenska hjältar