PRESENTERAS AV

Här hjälper Ronja, 28, äldre med snöskottning

avEneida Berisha

Under ovädret fick snöälskaren Ronja Karlsson, 28, idén att hjälpa äldre att röja bort snön från deras uppfarter. Hon slängde ut frågan på sociala medier och har sedan dess varit i full fart med att hjälpa Vänersborgs pensionärer.

– Jag ser ju hur glada de blir och då blir jag glad i själen, säger Ronja.

Nu när snön vräkt ner har de flesta behövt plocka fram snöskyfflarna. Men är man inte så kry – kan det vara svårt att ta sig ut och skotta snö.

Därför bestämde sig 28-åriga Ronja Karlsson från Vänersborg att hjälpa äldre med snöröjning, vilket Ttela tidigare uppmärksammat.

– När jag var liten brukade jag hjälpa mormor och nu i helgen när det kom så mycket snö så kom jag att tänka på de äldre som helt enkelt inte orkar. Jag tycker ju om snö men för vissa ställer den till med problem, berättar Ronja för Aftonbladet.

Hon slängde ut frågan i en lokal Facebookgrupp och fick snabbt gensvar.

”De känner sig mindre ensamma”

När Aftonbladet pratar med henne har hon precis kommit hem efter att ha skottat fyra personers uppfarter, där en av dem bett henne stanna på en kopp kaffe.

– De har varit jättetacksamma. För de är också en social grej, de känner sig mindre ensamma.

1 av 4 | Foto: PRIVAT.

För Ronja är det viktigt att kunna hjälpa till – även om det rör sig om en enklare sak.

– Det här underlättar deras vardag. De har varit med och byggt upp samhället men många har dålig ekonomi, säger hon och fortsätter:

– Det finns de som kanske tar en femtiolapp för att skotta och då kanske många äldre går ut och gör det själv och då bryter benet eller armen. Det är en onödig risk för dem att ta.

”Ser hur glada de blir”

Nu hoppas hon att budskapet ska sprida sig, både till de som behöver hjälp och de som skulle vilja hjälpa till.

– Om jag gör det kanske andra hänger på. Det har varit så många som hört av sig och frågat om de kan göra något. Det är så fint, säger hon och fortsätter:

– Jag ser ju hur glada de blir och då blir jag glad i själen. Är det fler som behöver hjälp är det vara att höra av sig, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM