Svenska hjältarna gör succé världen över

Uppdaterad 2018-02-15 | Publicerad 2018-02-12

LONDON. Deras initiativ för utsatta barn har gett stort eko – så stort att de blev inbjudna att besöka Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs huvudkontor.

Men familjen Karlsson tackade nej.

– Folk tycker att vi är helt galna, säger Anna Karlsson.

I december prisades VildaKidz från Luleå som Årets Grannar på Aftonbladets Svenska Hjältar-galan. Varje år arrangerar de minst 200 gratisaktiviteter för tusentals barn i Norrbotten, och nu sprider de sitt budskap världen över.

All uppmärksamhet har gett ringar på vattnet – i helgen var de inbjudna till Facebooks stora konferens Facebook Communities Summit i London för att dela med sig av sitt framgångsrecept.

Ni har ju vuxit hur mycket som helst efter galan. Hur känns det?

– Nu är det så många fler som har fått upp ögonen för vad vi gör. Vi hade ju aldrig kunnat föreställa oss att brittiska BBC och franska Le Monde skulle göra reportage om oss, eller att Mark Zuckerberg skulle bjuda in oss till San Fransisco. 

Ja, berätta om det – vad hände egentligen…?

– Häromveckan blev vi kontaktade av Facebooks representanter som ville bjuda över oss till Mark Zuckerbergs huvudkontor. Vi blev så klart smickrade men svarade ”tack, men nej tack”, säger Anna och fortsätter:

– Vi skulle upp i rätten och till socialtjänsten med barn de dagarna. Det går ju inte att flytta hur som helst, det kändes inte rätt i magen. De här barnen litar på oss och har redan blivit svikna flera gånger av myndigheter och liknande – då kan inte vi svika dem också. Många tycker att vi är helt galna som svarade nej, men de flesta förstår oss.

Drömmer om att sluta jobba

Både Anna och Stefan har vanliga heltidsjobb: Stefan kör truck och Anna jobbar på en träningsanläggning. VildaKidz sköter de helt och hållet på sin fritid, tillsammans med sina barn Rebecca och Marcus.

Det berättar att väldigt många barn mörkar hur tufft de har det hemma.

– De gör det för att de vill inte sticka ut. En flicka bad oss om en tom schampoflaska av ett dyrt märke, så att hon kunde fylla på med billigt schampo för att känna sig som de andra tjejerna i omklädningsrummet.

Bara i julas hjälpte de 10 000 personer med julmat.

Vad vill ni hälsa till svenska folket?

– Ta av er skyddsglasögonen och se verkligheten. Vi möter den varje dag, och klyftorna bara växer. Det är inte bara barn från den fattiga sidan som mår dåligt: De rika barnen mår sämst, psykiskt dåligt. De saknar närvarande föräldrar.

De påpekar också hur lätt det är att drabbas av sjukdomar och andra kriser – när man minst anar det.

– Det är så mycket yta som räknas i dag tyvärr. Du har belånat inte bara huset och bilen, utan även soffan och sängen. Folk belånar allt. Och om en då faller bort – då är det kört. Det är sårbart.

Vad drömmer ni om just nu?

– Mer tid, det är vår bristvara. Helst av allt skulle vi sluta jobba och göra det här fullt ut, och kanske ha tid med lite egen fritid och vara en vanlig familj… säger Stefan.

Om ni fick chansen att prata med Sveriges statsminister – vad skulle ni säga?

– Ta krafttag för att minska den växande klyftan mellan fattiga och rika, för det far åt helt fel håll just nu, säger Anna.

”De förändrar människors liv”

Jennifer Dulski.

Jennifer Dulski är en av de högsta cheferna på Facebook, och hon var på plats i London. Hon är väldigt imponerad av hur VildaKidz jobbar med sociala medier.

– Det fina med VildaKidz är att de möter människorna i verkligheten och hjälper väldigt många. Vad de gör är så väldigt meningsfullt. Jag är själv mamma, och när det handlar om att hjälpa barn som har det svårt så går det rakt in i mitt hjärta. De erbjuder stöd som ändrar någons liv, säger hon.

LÄS MER: Här hittar du VildaKidz på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!