Skolturnén på plats på västkusten!

Publicerad:
Uppdaterad:

I måndags besökte vi elever i Uddevalla och Strömstad – kolla in bilderna här!

1 av 56

UDDEVALLA-STRÖMSTAD. Glädje, sorg, inspiration och gemenskap.

En dag med Svenska Hjältars skolturné ger mycket för Mark Levengood, 50.

– Det är oerhört inspirerande, jag får så mycket av de här ungarna. De är så mycket smartare än vad vi var när vi var unga, säger han.

Svenska Hjältars skolturné är i år större än någonsin.

Totalt 4 400 elever över hela Sverige kommer att få träffa och lyssna på några av de senaste årens hjältar, liksom turnéledaren Mark Levengood.

Närmare 600 niondeklasselever i Uddevalla och Strömstad blev i måndags inspirerade till egna hjältedåd efter att ha lyssnat till Johan Matti, Martha Ehlin och Madelene Sundström.

– Det var väldigt spännande, mycket bättre än jag hade förväntat mig. Att få lyssna på Johan Matti, som hoppade ner under tunnelbanetåget för att rädda mannen som blivit överkörd, var riktigt tufft. Så starkt, jag hade aldrig vågat göra det, säger Nils Dyrby, 15.

I Uddevalla kramade Evelina Larsson, 15, om Madelene Sundström, efter att den senare berättat om hur hon stoppade ett våldtäktsförsök en sen natt.

– Jag blev inspirerad att hjälpa andra. Fallet med Madelene var det som påverkade mig mest. Det kändes som något som kan ske varje dag, och som berör både killar och tjejer, säger hon.

Roger Hansson, rektor för åk 7-9 på Norgårdenskola, var mycket nöjd med dagen.

– Det betyder fantastiskt mycket för våra elever. Det här kommer ta ett tag att smälta, jag har svårt att tro att någon bara åker tillbaka till skolan och sätter sig på en mattelektion nu. Det här skapar hopp, här inne finns det elever som inte mår bra, eller elever som vet om att andra inte mår bra. De här föredragen är jätteinspirerande, det öppnar ögonen och visar att det går att göra saker mot exempelvis mobbing.

Är mobbning ett stort problem hos er?

– Nej, det är det inte. Men jag skulle aldrig någonsin säga att det inte är ett problem. För mobbning finns överallt.

Vad säger du till dina elever?

– Att de måste våga lita på att vi vuxna bryr oss. De måste våga berätta för oss.

Men inte bara elever och lärare påverkades av dagen. Även Svenska Hjältars programledare Mark Levengood lyste av känslor i slutet. Då hade han ställt upp på hundratals selfie-fotograferingar och önskemål om kramar från ungdomarna.

– Jag blir på väldigt gott humör helt enkelt. Det har varit ändlösa selfies och jag har kramat så många människor, säger han och skrattar.

Vad betyder en sån här dag för dig?

– Det är oerhört inspirerande. Jag slås ju av hur mycket bättre ungdomarna är i dag än när vi var unga. Så mycket smartare, och de har så mycket bättre kontakt med sina känslor. Det är en turbulent period när man är 15 år gammal, men de gör det tillsammans. De hjälper varandra och tar ansvar.

Stoppen i Uddevalla och Strömstad var delmål tre och fyra, av tio på turnén. Och varje nytt ställe ger nya erfarenheter.

– Vi var i Rosengård i förra veckan. Jag hade inte varit där tidigare, och det är klart att jag har haft en föreställning om hur det är där. Och så kom det fram ett gäng invandrarkillar till mig och jag kände "vad händer nu?". Men den första killen bara frågade "är det sant, du var berättaren i Mumintrollen?". Och när jag svarade ja sa han bara "ge mig kramen". Och så ville alla ha en kram. Och där stod jag med alla mina fördomar uppkörda i röven.

Många ungdomar kommer fram och pratar med dig efter föredragen. Vad berättar de om?

– Det är blandade saker. En del roliga, och en del faktiskt ruggiga historier. De kan berätta om sexuella övergrepp, antingen som de själva varit med om eller någon i deras omgivning. Men de här fallen har ju gått bra, de har fått stöd, hjälp, och de har vänt sig till omgivningen. De som jag får höra om är öppna och bearbetade. Men det är klart, för varje historia som jag får höra om så finns det tio som jag inte får höra. Men jag blir ändå stärkt av de här dagarna, jag blir lycklig av att vi kan trollbinda niondeklassare runt om i landet. De blir väldigt inspirerade av det vi har att berätta, och det blir vi också.

Elevernas Instagrambilder ser du i bildspelet nedan (i mobilen ligger bildspelet i topp)

Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.