PRESENTERAS AV

Här får de äldre åka på raggarbilsutflykt

1 av 4 | Foto: Privat
Bo Svensson, boende.

avDennis Jörnmark Callstam

SVENSKA HJÄLTAR

På torsdagen stod elva raggarbilar och väntade utanför äldreboendet Smygehemmet i Trelleborg – och 32 av de boende åkte på en härlig utflykt, skriver Trelleborgs Allehanda.

– En av de som bor här sa ”jag har själv haft jänkebil”. Det var ju livet när han var ung, säger Maria Navander, teamledare.

Det var för tolv år sedan som idén kläcktes. Maria Navander och en dåvarande kollega på äldreboendet Smygehemmet i Trelleborg ville hitta ett sätt för att kunna hjälpa de äldre att få komma ut mer.

Då kom de på att de kunde kontakta ett gäng raggare som kallar sig Dreamcruisers – och snart var bilfantasterna med på tåget. Nu ordnar de en utflykt med amerikanarbilar varje år på Kristi Himmelfärd.

– Vi ville liksom att även om man är förlamad så ska man kunna åka med, många har inte anhöriga som kan ta ut dem, och då kommer man ju ingenstans, säger Maria.

Kommer ut i naturen

Utflykterna är väldigt uppskattade. Varje år tar raggarna med sig pensionärerna till en ny destination, till exempel ett café. Vissa av de äldre har starka relationer till raggarbilarna.

– Det var en av våra äldre som sa det, att ”jag har ju själv haft jänkebil”. Det var ju livet för honom när han var ung, nu får han uppleva den tiden igen.

Och även de som inte har något jätteintresse för raggarbilar tycker om utflykterna. Maria Navander säger att det är en chans att komma ut i naturen och se nya saker.

– Dessutom har vi haft tur med vädret varje år! Det är jätteroligt. Och så är det alltid på Kristi himmelfärd, eftersom raggarna ställer upp och kör på sin fritid.

ARTIKELN HANDLAR OM