PRESENTERAS AV

Busschauffören Ari räddade den nedkylde mannen i snön

Foto: Privat/TT/Montage
När Ari Kimari såg den tunnklädde mannen på marken ingrep han direkt.

avChristina Smedbakken

SVENSKA HJÄLTAR

Först trodde busschauffören Ari Kimari att det var en sopsäck som låg i snön. Sedan insåg han att det var en man i tunna kläder som låg livlös i det minusgradiga mörkret. Hans ingripande kan ha räddat mannens liv, skriver Falköpings tidning.

– Jag behövde få in honom i värmen, säger Ari till Aftonbladet.

Det var tidig tisdagsmorgon förra veckan. Mörkret låg fortfarande tungt och termometern visade fem minusgrader. Ari Kimari, 52, hade precis hämtat ut bussen ur garaget i Vartofta utanför Falköping och var på väg mot dagens första skolskjuts. När han körde längs gatan lade han märke till något i snön vid sidan av vägen.

– Jag tänkte att det var någon som slängt sopsäckar i trädgården. Men när jag passerade såg jag att det rörde sig, säger Ari.

Tunt klädd i kylan

Han tog ett extra varv runt kvarteret för att undersöka saken. När han kom närmare såg han tydligt att det var en man som låg i snön. Han var klädd i en tunn jacka, skjorta, kostymbyxor och skor utan strumpor. Ari menar att det var ren tur att han ens lade märke till honom.

– Om det inte hade varit snö på marken hade jag missat honom. Då hade det dröjt någon timme till innan personalen på skolan i närheten hade hittat honom, säger han.

In i värmen

Ari hjälpte mannen upp och ledde honom in i bussen. Mannen verkade förvirrad och visste inte hur han hamnat i snön. Han trodde att han legat där i tre till fyra. Ari var redan sen men kände att han behövde hjälpa den nedkylde mannen. Eftersom mannen inte verkade så illa däran ringde han inte efter ambulans. När han ringde polisen tog det lång tid att komma fram. Då kom han på lösningen.

– Jag skulle passera Falköpings centralstation på min tur och tog med honom dit. Där är det åtminstone varmt och då går det ingen nöd på honom, säger Ari.

Han körde sin busstur efter att ha hjälpt mannen in. Två timmar senare återvände han till centralen för att se hur han mådde. Precis då anlände även en av mannens vänner dit och tog med honom till vårdcentralen.

Van att ingripa

Det är inte första gången Ari griper in i skarpa lägen under sina olika uppdrag som busschaufför. Han berättar att han flera gånger gått mellan i bråk och stoppat snattare. För honom är det inga konstigheter.

– Jag reagerar när något händer eller jag ser något misstänkt. Då kan jag inte hålla käften. Folk borde bry sig mer om andra människor. Nästa gång kanske det är en själv som till exempel får en stroke och blir liggande. Då vill man ju gärna att någon hjälper en och inte bara går förbi, säger Ari Kimari.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM