PRESENTERAS AV

De räddade Anton, 4, från att drunkna

avChristina Smedbakken

1 av 2 | Foto: Räddningstjänsten Dala Mitt
Under tisdagen hyllades hjältarna av räddningstjänsten och Antons familj.

Daniel Runnvik och Robin Erlandsson räddade den fyraårige Anton när han gått genom isen och hjärtat slutat att slå. Under tisdagen hyllades hjältarna av räddningstjänsten, skriver SVT Nyheter.

– Det hade slutat på ett helt annat sätt om vi inte kunnat hjärt- och lungräddning, säger Daniel till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Daniel Runnvik, 31, och Robin Erlandsson, 26, från Falun var under nyårsaftonens eftermiddag ute och tränade frisbeegolf i Falun. Plötsligt kom en liten pojke gående genom skogen, rakt mot dem.

– Pojken sa bara ”han har drunknat”, säger Daniel.

Livlös och blå i ansiktet

Vännerna sprang mot Sundbornsån, cirka 100 meter därifrån. På vägen ringde Daniel 112. Precis när operatören svarade kom de fram. I det iskalla vattnet låg den fyraårige Anton. Han hade ramlat i när barnen lekte på den svaga isen, som sedan brast.

– Jag såg honom i vattnet precis när de svarade. Jag bad dem vänta och slängde telefonen på marken, säger han.

De tog sig ut på den tunna isen och vadade fram till Antons orörliga kropp.

– Han var helt livlös och blå i ansiktet. Det såg väldigt illa ut, säger Daniel.

Helt återställd

Daniel påbörjade hjärt- och lungräddning på land medan Robin pratade med larmoperatören och guidade räddningstjänsten rätt. Snart dök Antons pappa upp och hjälpte till. Knappt en kvart efter att de ringt larmnumret anlände två ambulanser till platsen.

Sjukvårdspersonalen lyckades starta Antons hjärta och efter några dagar på sjukhuset var han helt återställd. Under tisdagen hyllades Daniel och Robin med diplom av Räddningstjänsten och Antons familj.

”Ett nyårsmirakel”

Anders Högosta på Dala-Mitt räddningstjänst, som även berättat ingående om händelsen i ett Facebookinlägg, är mycket tacksam över vännernas insats.

– Tack vare att de gjorde ett så bra ingripande, ringde ett tidigt larm, fick upp honom ur vattnet och startade hjärt- och lungräddning gick det bra den här gången. Annars hade det med stor sannolikhet redan varit kört när vi kom till platsen. Det var verkligen ett nyårsmirakel, säger han.

Daniel är själv tacksam över räddningstjänstens snabba insats. Han har även en uppmaning till allmänheten:

– Det jag är mest glad över är att jag gått kurs i hjärt- och lungräddning. Jag vill uppmana alla att göra det. Man har inte alltid möjlighet att hämta någon annan när olyckan är framme, säger Daniel.

ARTIKELN HANDLAR OM