PRESENTERAS AV

”De här killarna har levt liv vi inte kan föreställa oss”

Sebastian startade fotboll för nyanlända

avLinn Stewart

SVENSKA HJÄLTAR

Sebastian Hess, 43, vill göra en insats för alla nyanlända i sin hemkommun – och startade fotbollslaget United Lerum.

Nu är han nominerad till Årets granne.

Foto: Andreas Stenberg
Sebastian har sett fotbollen ger positiva effekter på flera plan – att killarna blir gladare gör att de klarar skolan bättre och sover bättre.

– Efter att ha tränat ensamkommande i ett annat lag hade jag sett hur otroligt viktigt det är för ungdomarna att aktivera sig, om så bara för nån timme. Det hjälper till med att skingra jobbiga tankar och det ger en fysisk trötthet som gör att de sover bättre också, säger Sebastian Hess.

Nu driver han United Lerum som ett samarbete mellan flera olika fotbollsklubbar i området. Syftet är att hjälpa ungdomarna att lära känna sitt nya hemland – och lära sig svenska språket.

– Tidigare satt de här killarna på sina boenden med en oviss väntan. De hade ingen aning om vad de skulle göra under tiden de väntade på besked om uppehållstillstånd. Så allt som kunde sysselsätta dem var väldigt bra.

Växte upp under krig och terror

Många av killarna har flytt sina hemländer och har lämnat allt de har.

– Det här är människor som växt upp under krig och terror. Det är så roligt att se att de ändå kan vara så glada, supersnälla och trevliga. Man blir hela tiden påmind om att de också är helt vanliga människor – trots att de tidigare har levt liv som vi inte kan föreställa oss.

Foto: Sebastian Hess
Fler än 100 fotbollsträffar har det blivit med United Lerum – redan i år!

ZainUllah från Afghanistan har spelat i laget en längre tid. När han fyllde 18 år i november förra året var han tvungen att flytta till ett annat boende – långt ifrån sina nya vänner och fotbollsklubben. Då bestämde sig Sebastian för att öppna sitt hem för honom – och där har han bott sedan dess.

Den nya gemenskapen är oerhört viktigt för ZainUllah. 

– United Lerum är öppet för alla. Hit kan jag bjuda in alla jag känner och att vi kan spela och ha roligt ihop, säger han.

Och att komma ensam till ett land är inte helt enkelt. Därför är fotbollen oerhört uppskattad.

Foto: Andreas Stenberg
Träningen ger Sebastian väldigt mycket tillbaka.

– Livet kan vara lite svårt om man inte har någonting att göra. Det skulle inte vara så roligt utan fotbollen, säger ZainUllah.

”Känner mig oerhört lyckligt lottad”

Men även för Sebastian har alla kvällar på fotbollsplanen gett väldigt mycket tillbaka.

– Det har gett mig fantastiskt mycket. Man blir ständigt påmind hur otroligt lyckligt lottad man är. Väldigt mycket skratt har det blivit, men jag känner samtidigt en stor frustration över hur Sverige agerar nu.

Han har sett vilken fin gemenskap som växer fram på fotbollsplanen, och att det ger ringar på vattnet.

– Ju bättre killarna mår ju lättare är det att hänga med i skolan och så – så även det hjälper fotbollen till med.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Lerum