PRESENTERAS AV

Simmade mellan Leksand och Rättvik – för cancerforskning

1 av 4
SVENSKA HJÄLTAR

Pierre Mörck från Leksand gjorde ett vad med sig själv. Skulle han lyckas samla in 200 000 till cancerforskningen skulle han simma mellan Leksand och Rättvik. Igår gjorde han det.

– Frågan är ju hur man kan vara så dum i huvudet, säger han och skrattar.

Pierre Mörck förlorade sin pappa i en hjärtrelaterad sjukdom som barn. I och med att sjudomen är ärftlig har läkarna sagt att han har två val – äta medicin eller röra på sig.

– Jag valde det sistnämnda. Jag har två barn själv idag och gör allt jag kan för att inte lämna dem, säger han.

I november hakade Pierre på Movember Foundation – en global rörelse som verkar för att hjälpa män att leva längre, hälsosammare och lyckligare. I och med engagemanget i rörelsen bestämde sig Pierre för att samla in pengar till cancerforskning. På en månad skulle han samla ihop 200 000, om han lyckades skulle han simma mellan Rättvik och Leksand.

– Det är 2,5 mil. Frågan är ju hur man kan vara så dum i huvudet. Men det var för en god sak, säger han och skrattar.

Foto: Oskar Luren
Pierre trodde aldrig att han skulle lyckas samla ihop 200 000. Men det gjorde han.

”15 grader i vattnet”

Pierre trodde aldrig att han skulle komma upp i en sådan stor summa pengar, men när Movember hade nått sitt slut hade Pierre samlat ihop 224 638 tusen kronor och det var bara för honom att börja träna inför simningen i ett kallt och blåsigt Siljan.

– Vi velade fram och tillbaka men bestämde oss till slut för att simma igår. Det var ungefär 15 grader i vattnet och det tog över sju timmar. Ett tag trodde jag inte att jag skulle överleva.

Pierre berättar att han under hela simningen fick tänka på syftet med varför han valde utmaningen.

– Jag fick hela tiden tänka på att det finns människor som har det värre än vad jag har och att jag gjord det för en bra grej. Det är ändå häftigt att ha upplevt. Det är inte alla som har simmat den sträckan, säger han och fortsätter:

– Vi har fått jobba riktigt hårt och jag vill tacka alla som varit med och stöttat samt alla som varit med och skänkt pengar.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM