Dolda hjälten i Lindelöf-dramat: Jessica, 22

Inledde jakten på rånaren – sedan tog fotbollsstjärnan över

Uppdaterad 2020-10-15 | Publicerad 2020-08-26

På väg från ett möte hörde Jessica Demir, 22, ett skrik.
Hon inledde jakten på äldrerånaren, som sedan greps av Victor Nilsson Lindelöf.

– Jag hann prata lite med Victor och säga att han var väldigt snabb, då hade jag fortfarande inte helt förstått vem han var, säger hon.

Följ ämnen

Det blev en världsnyhet när Aftonbladet kunde berätta att Manchester United-stjärnan Victor Nilsson Lindelöf gripit en rånare i Västerås. Hans fru Maja Nilsson Lindelöf blev vittne till händelsen och efterlyste på sin blogg tjejen som var med i situationen och som var ”magisk och så snabb i sitt handlande”. Tjejen var Jessica Demir.

– Jag hade precis varit på ett möte i närheten och gick nerför gatan när jag hörde den äldre damen skrika på hjälp. Då sprang jag mot henne direkt.

På väg mot kvinnan i 90-årsåldern blir hon nästan påkörd av en man på cykel.

– Det var då jag förstod att det var ett rån och eftersom damen stod upp och såg okej ut så bestämde jag mig för att springa efter.

Jessica sprang efter rånaren som försökte att cykla ifrån henne. Samtidigt som hon sprang tog hon upp sin mobiltelefon.

– Jag tog ett kort på honom att ha som bevis, eftersom han höll i en handväska. Sen tänkte jag att det skulle vara bra som signalement om jag skulle tappa bort honom.

Jakten på gärningsmannen fortsatte och Jessica ringde 112 samtidigt som hon sprang och försökte fånga andras uppmärksamhet.

Samtidigt som Jessica Demir sprang efter rånaren på cykeln lyckades hon ta ett foto av honom - ifall hon skulle tapppa bort honom.

”Han var väldigt snabb”

När gärningsmannen hunnit cykla en sträcka fick Jessica kontakt med Maja Nilsson Lindelöf.

– Hon stod på trottoaren med barnvagn och jag såg att hon uppmärksammade vad som hände. Jag pekade mot mannen som cyklade upp mot Djäkneberget och hon skrek åt Victor att springa efter.

Jessica och Maja gick tillbaka till damen som blivit rånad för att kolla så att hon var okej. En kort stund senare hörde de Victor ropa.

– Då kom han gående och höll i mannen. Jag blev jätteförvånad att han lyckats springa ikapp mannen på cykel och sa det till honom, att han var väldigt snabb. Då hade jag fortfarande inte helt förstått vem han var även om jag kände igen Maja.

Det visade sig att gärningsmannen hade dumpat sin cykel och fortsatt flykten till fots. Innan Victor Nilsson Lindelöf hann ikapp hade han tagit ut damens plånbok och kastat väskan på en innergård.

När polisen kom till platsen tog de över gripandet av mannen. Den äldre damen fick tillbaka sin plånbok och Jessica Demir gick för att leta efter hennes handväska.

– Hon var så oerhört tacksam och tog mig i hand och tackade.

Damen, som heter Kerstin, var efter händelsen skärrad, men var inte sen att hylla de inblandade, när Sportbladet pratade med henne dagen efter rånet:

– Vilka fantastiska ungdomar, de två flickorna och Victor Lindelöf, sa Kerstin.

På bilden Jessica Demir tog när hon jagade rånaren har han den 90-åriga damens handväska på styret.

Tackade av polisen för ingripandet

Även polisen tackade Jessica, Victor och Maja för deras ingripande.

– För mig var det en självklarhet att agera. Jag förstår inte hur någon kan göra så här mot en äldre person som inte kan försvara sig själv, säger Jessica Demir.

Efter gripandet småpratade Jessica med Maja och Victor och parets son Ted Louie.

– Det var först när polisen sa ”hej Victor, vill du prata med oss?” som jag förstod vilka de var. De var jättetrevliga, även om både jag och Maja var lite i chock över det som hänt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!